StoryEditorOCM
Panoramazanimljiva prehrana

Pravi grof Drakula nije imao ‘krvave obroke‘ na svom jelovniku? Analize pisama otkrivaju zanimljiv podatak

Piše MOZAIK SD
8. rujna 2023. - 11:13

Sredinom kolovoza pojavila se vijest da istražni tim iz Italije ispituje tri pisma koja je napisao Vlad III Cepes, poznat i kao grof Drakula. Potom su naglasili kako su se fokusirali na otkrivanje molekula koje bi mogle objasniti legendu prema kojoj je ovaj povijesni vladar i inspiracija Brama Stokera za djelo "Drakula", plakao krvavim suzama.

Ispostavilo se da ipak boluje od hemolakrije - bolesti mrežnice čiji su jedan od simptoma krvave suze, piše National Geographic.

Gotovo mjesec dana nakon ove objave, ekipa je otkrila da su uz pomoć istih pisama došli do saznanja da je Vlad III Cepes najvjerojatnije ni manje ni više nego - vegan.

Vlad III Cepeš je bio poznat i pod nadimkom Nabijač, a to nije bila slučajnost. Naime, vladar Vlaške imao je posebnu sklonost nabijati svoje neprijatelje na kolac. To je bio jedan od razloga za stvaranje brojnih legendi vezanih uz njega, ali unatoč činjenici da ga se danas predstavlja kao krvožednog i okrutnog neprijatelja, analiza pisama koje je 1475. godine slao svojim podanicima u Sibnju pokazuje da je njegova prehrana uglavnom se temeljila na biljkama, a ne mesu.

Koristeći najsuvremenije metode za ekstrakciju iznimno starih molekula, tim je uspio otkriti uzorke krvi, znoja, otisaka prstiju i sline - iako tim kaže da se ne može isključiti mogućnost kontaminacije tragova tijekom vremena. No, ono što im je na raspolaganju ukazuje na to da u njima nema životinjskih proteina u tragovima.

Koautor rada objavljenog u časopisu Analytical Chemistry, Gleb Zilberstein otkrio je da ova vrsta prehrane možda nije bila namjerna, već da su uvjeti u Vlaškoj u to vrijeme jednostavno diktirali način na koji su njeni stanovnici jeli.

"U 15. stoljeću Europa je imala vrlo hladnu klimu... i bilo je vrlo malo hrane", rekao je i dodao: "Prema bioarheolozima, aristokrati diljem Europe također su imali oskudnu prehranu i rijetko su jeli meso."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 21:59