StoryEditorOCM
PanoramaBacanje para

Ovih deset stvari stvarno ne trebate u stanu, dizajnerica interijera tvrdi: ‘Nikad ih ne bi kupila!‘

Piše Mozaik SD
14. veljače 2024. - 11:43

Američka dizajenrica interijera Kelly Kruger za "Business Insider" je progovorila o detaljima kojima pokušavamo urediti i uresiti i uljepšati svoj dom, nesvjesni kako daju upravo suprotan efekt. Djeluju jeftino, istrošeno, toliko da je dizajenrica jasno kazala kako ih ne bi kupila ni u ludilu.

- Kupujte namještaj koji se mijenja s vama i koji odgovara vašem životnom stilu umjesto modernih komada - poručila je Kruger.

Osuđuje deset "trendi" komada koje ljudi kupuju, a na koje ona ne bi protrošila ni cent.

image
/Shutterstock

Nepraktični ukrasni jastuci

Jastuci su nedvojbeno najčešće korišteni predmeti u životnim prostorima, razbacani po kaučima daju dojam topline i udobnosti. I to je neupitno.

Ono što je dvojbeno jest - je li riječ o jeftinom jastuku, koji nema navlaku. Tako što već nakon mjesec dana izgleda istrošeno, jeftino, a prljavo sasvim sigurno jest.

Stoga se uvijek odlučite za jastuk koji ima perivu navlaku.

image
/Shutterstock

Presvlake od eko kože

Koliko god se trudili biti "eko friendly", umjetna koža u srazu s pravom - debelo gubi. Nije joj ni blizu. Koliko god zbog udjela plastike biva otporna na udarce, ogrebotine, pa čak i fleke - umjetna koža s vremenom propada. Izložena suncu i izvoru vlage naočigled propada.

Stoga, ako volite izgled kože, a ne želite biti okrutni, upotrijebite umjetnu kožu na nečemu što se ne troši puno. Kruger predlaže postolje pomoćnog stolića ili pladanj za posluživanje.

image
/Shutterstock

Kutije kao organizatori

Sigurno smo da svaka studentska soba ima kartonski prostor za pohranu, veselo urešen, na prvi pogled - privlačan. Djeluje čak i praktičan.

No, dizajenerica se s tim ne slaže. Tvrdi da to nije dobro riješenje za pohranu stvari koje ne želite učiniti vidljivima, predlaže da umjesto njih nabavite komodu ili ormarić koja će vam uljepšati prostor, a ne ga učiniti jeftinim poput spomenutih kutija.

image
/Shutterstock

Stolić s krhkim nožicama

Još uvijek je popularan dekor koji je bio moderan negdje sredinom prošlog stoljeća. Sjetite se stolića sa ukrštenim nožicama, tankim, elegantnim. No, tako je samo "na oko", činjenica je da su te "krhke nožice" upravo to - krhke. Usprkos jednostavnom i modernom izgled u - takvi su stolići klimavi i nesigurni.

Stolci s plastičnim kotačima

Plastični kotači na uredskim stolcima mogu biti (i jesu) nepraktični i štetni za podove. Uz to su i škripavi i glasni.

- Možete se odlučiti za plastičnu prostirku ispod stolice, ali one baš i ne izgledaju šik. Umjesto toga, pokušajte zamijeniti one plastične razarače gumenim kotačima - savjetuje dizajnerica, susjedi će vam biti zahvalni.

Umjetni zidni dekor

image
/Shutterstock

Zid urešen "falšim" šimširom je dobar za fotografije, ali ne i za stvarni život.

- Ovo zelenilo koje skuplja prašinu izblijedjelo je na suncu i nije ga lijepo ni dotaknuti - veli Kruger.

Ako želite unijeti zeleno u svoj dom razmislite o slici koja prikazuje zelenilo, razmislite o zidnim naljepnicama ili o komadu tekstila.

Lampe s izloženim žaruljama

Kad su se pojavile bile su apsolutni hit. Svatko je želio lampu i/ili luster na kojima su žarulje same bile dijelom dizajna. Izložene, a ne skrivene.

No, s vremenom smo shvatili kako osvjetljenje s izloženim žaruljama nije estetski ugodno. U većini domova postanu trn u oku.

- Trebali biste razmisliti koliko često želite zuriti ravno u žarulju - veli Kelly Kruger.

Tematski dekor

Željeli ste u svoj dom unijeti dašak kućice na plaži ili pak seoske kuće. To je slatko, ali ukoliko pretjerate - postaje bezlično.

- Oduprite se tematskom dekoru. Nemaštovito uređenje poput svjetiljki s morskim zvijezdama i satova s ​​pijetlom moglo bi djelovati šarmantno, ali nije sofisticirano - veli dizajnerica, dodajući kako "dobar dizajn šapuće, a tematski dekor vrišti".

Stoga ako želite da vaš dom izgleda kao topla koliba, upotrijebite plažnu paletu boja i pronađite namještaj izrađen od materijala koji asociraju na ta mjesta.

image
/Shutterstock

Presvlake od umjetne ovčje vune

Čupava, meka, topla presvlaka od umjetne ovčje vune takva je samo neko vrijeme. Nije izdržljiva, brzo se "potroši".

Nedavni trendovi uređenja interijera upravo su to gurali, ne napominjući kako je to tkanina koja zahtijeva posebnu njegu i obično ostaje lijepa samo u domovima bez kućnih ljubimaca i djece. Za većinu je stoga umjetna ovčja koža noćna mora jer skuplja dlake i prašinu, a nakon pranja postaje - slijepljena.

- Iako umjetna ovčja koža dodaje zanimljivu teksturu, njezina vrhunska sestrinska tkanina, bouclé, bila bi vrijedna dodatnog troška - veli Kruger.

image
/Shutterstock

Geometrijske police

Kad su se pojavile - učinile se ljudima kao zgodan i jeftin način da "popune" prazne zidove, a usput na police poslažu sve ono što imaju ni sami ne znajući zašto.

Stoga se da zaključiti kako geometrijske police obično skupljaju nered.

- Predlažem personaliziraniji pristup prilikom uređenja vašeg doma. Umjetnička djela ili velike uokvirene fotografije izgledaju bolje i stvaraju manje nereda od polica s sitnicama koje skupljaju prašinu - savjetuje dizajnerica.

image
/Shutterstock

U svom domu imate obično malo prostora da se izrazite, stoga ga nemojte trošiti na besmislena popunjavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:59