StoryEditor
PanoramaStroge mjere

Organizatori Eurosonga trude se da svi natjecatelji stignu u Rotterdam: ‘Nije riječ o putovanju na praznike, nego o pravome poslu koji treba obaviti‘

Piše PSD
3. ožujka 2021. - 14:32
AFP

Unatoč pandemiji glazbenici iz 41 zemlje prema planu organizatora događaja, pojaviti će se uživo na ovogodišnjem Eurosongu u Nizozemskoj.

Izvršni direktor manifestacija Martin Osterdahl je rekao da je za sudionike nužno da doputuju u Rotterdam i odbacio insinuacije da je riječ o odlasku na odmor.

- Ovo nije putovanje na praznike, riječ je o pravom poslu koji treba obaviti, rekao je dodajući da odluka o mogućoj publici uživo još uvijek nije donesena.

Objasnio je i da su svi trenutni planovi doneseni u suradnji i nakon savjetovanja s organizatorima drugih međunarodnih događaja uživo koji su se odvili tijekom pandemije poput Formule 1, teniskih turneja, golf natjecanja i sl., a planovi kako da sve prođe u što boljem redu uspoređeni su i s onima Međunarodnog olimpijskog odbora.

Osterdahl je rekao da još nije odlučeno treba li publika prisustvovati događaju uživo, ali da se organizatori nadaju što uobičajenijem natjecanju za pjesmu Eurovizije, što pretpostavlja barem publiku u nekom smanjenom obliku.

Rekao je, međutim, da će izaslanstva svake zemlje biti manja nego inače i ograničena na 20 ljudi, u odnosu na prosječno 38, te da su mjere zaštite na radu koje su propisane vrlo temeljite. Čini se da ništa nije prepušteno slučaju!

Prošlogodišnji događaj je otkazan je zbog pandemije koronavirusa, ali od tada smo dosta naučili o virusu i njegovom širenju pa se očekuje da će organizatori sada znati donijeti mjere da zaštite sve pjevače i druge zaposlene.

Natjecanje će se održati u Rotterdamu u svibnju ove godine jer je nizozemski pjevač Duncan Laurence pobijedio 2019. godine s pjesmom Arcade, a lani se natjecanje nije odvilo ni u jednom obliku pa nije nikome predao pobjedu.

Eurovizijski voditelji poput Grahama Nortona, koji komentira za britansku BBC-jevu emisiju, emitirat će iz prozračenih komentatorskih kabina prema predviđenim planovima, a uvedene su i neke mjere predostrožnosti. Od kandidata je ranije zatraženo da snime svoje nastupe uživo. Na taj način je osigurano da ne ispadaju iz natjecanja u slučaju da ne budu mogli putovati zbog pandemije ili su bili prisiljeni ići u karantenu na mjestu događaja već će se pustiti njihova pripremljena snimka.

Svih 41 zemlja koja je trebala nastupiti 2020. godine vratit će se i ove godine kao i mnogi natjecatelji koji su trebali sudjelovati lani. Međutim, svi će umjetnici morati izvesti novu pjesmu. Upravo jedan povratnički duo postao je favorit za pobjedu, a riječ je o Irkinji Lesley Roy i Islanđanima Dadi Freyr.

U većini zemalja trenutno pada broj zaraženih no ipak postoje nekakve iznimke tako da se još ne zna hoće li svi kandidati uspjeti doći na natjecanje uživo, ali sigurno je da se organizatori maksimalno trude da im to omoguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2021 14:37