StoryEditor
PanoramaOčuvanje okoliša

Njemačka vlada zabranila upotrebu plastičnih vrećica, zelena oporba nezadovoljna: ‘najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja‘

Piše PSD
28. studenog 2020. - 13:41
Shutterstock

Njemačka je zabranila upotrebu plastičnih vrećica u maloprodaji nakon što je Bundestag, njihov parlament, izglasao zakon koji će na snagu stupiti 2022. Zabrana neće obuhvaćati i vrećice za pakiranje voća i povrća koje su u pravilu manje, rečeno je u petak, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Vrećice koje se više neće smjeti upotrebljavati debljine su od 15 do 50 mikrometara što je standard za one koje se koriste nakon kupnje na kasi. Mimo njih u dućanima postoje i one tanje, ispod 15 mikrometara koje se koriste za vaganje voća i povrća i njih se još neće zabraniti jer nije pronađena adekvatna alternativa. Dopustit će se korištenje debljih vrećica koje se mogu koristiti više puta, tako da zapravo nije riječ o potpunoj zabrani.

"Plastična vrećica je sinonim bespotrebnog trošenja resursa", rekla je ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze iz Socijaldemokratske stranke Njemačke, SPD. Dodala je i da su platnene vrećice, košarice te plastični sanduci za višekratnu upotrebu dobra alternativa plastičnim vrećicama.

Političari u opoziciji kao ni organizacije za zaštitu okoliša ne dijeli ministričin entuzijazam i misle da je ovo zabrana samo performativne vrijednosti bez stvarnih dalekosežnih pomaka za ekologiju. Jedna od tih organizacija WWF tako je pozdravila zabranu, ali je smatraju nedovoljnom. Po njihovom mišljenju odluka ima samo simboličku težinu jer manje od jedan posto potrošnje plastike u Njemačkoj otpada na plastične vrećice. Stranka Zelenih podržala je zakon na glasanju u parlamentu, ali također nije njime do kraja zadovoljna jer smatraju da se time trend jednokratne upotrijebe plastike ne zaustavlja.

Jedine lijeve stranke koje su glasale protiv zakona su Alternativa za Njemačku i Liberalno-demokratska stranka. Mišljenja su kako se radi o nepravednoj mjeri za njemačku maloprodaju bez konkretnog učinka na okoliš. Nezadovoljni su i što se zakon odnosi samo na Njemačke trgovine dok se u ostatku EU ne uvode slične mjere.

Zastupnik AfD-a Andreas Bleck istaknuo je kako je dogovor između maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih vrećica, postignut prije dvije godine, donio dobre rezultate i smanjio upotrebu vrećica za dvije trećine što ovaj novi zakon čini 'najbesmislenijom ekološkom zabranom ovog izbornog razdoblja'. 

U posljednje dvije godine većina samoposlužnih lanaca ionako je već izbacila iz upotrebe plastične vrećice, pa je pitanje na koga se ovaj zakon ionako odnosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 07:52