StoryEditorOCM
PanoramaBILO JE VESELO

Ni bolest nije mogla spriječiti Tita da se pojavi na dočeku nove 1980. godine. Samo nekoliko mjeseci kasnije je umro

Piše MOZAIK SD
29. prosinca 2023. - 18:42

Oni malo stariji sjećaju se da je Josip Broz Tito doček Nove godine slavio u raznim dijelovima tadašnje države. Prvih poslijeratnih godina Tito je Novu godinu dočekivao u uskom krugu suradnika i prijatelja i njihovih supruga, najčešće u Rezidenciji u Užičkoj 15, a svakog 1. siječnja na radiju je emitirana poruka u kojoj je čestitao građanima dolazak slijedeće godine, piše Kurir.rs.

U SFRJ je Nova godina proglašena državnim praznikom 1955. godine. Proslava Nove godine u vrijeme SFRJ bila je dobra prilika da se skrene pažnja radnih ljudi i građana sa obilježavanja vjerskih praznika, koji su do uspostave SFRJ bili dominantan oblik proslave.

Mediji tri proslave navode kao najznačajnije: doček 1973. u Miločeru pored Budve, doček 1977. u hotelu "Park" u Novome Sadu i doček 1980. u jednom hotelu u Novom Sadu, nekoliko mjeseci prije smrti

PROSLAVA NOVE 1973. GODINE

U Miločeru nedaleko od Budve Tito i njegova supruga Jovanka Broz dočekali su 1973. godinu. Protokol za takve ceremonije uvijek je bio organiziran do najsitnijih detalja. Slavlje je bilo svečano, što pokazuju zanimljivi rekviziti poput kartonskih šešira i kapa, čak i kaubojskih šešira, meksičkih šešira, koje je Tito rado nosio.

Pjevali su brojni pjevači iz cijele Jugoslavije. Nada Topčagić, Sedmorica mladih, Leo Martin, Đorđe Marjanović, Usnija Redžepova, Predrag Živković Tozovac, Zdravko Čolić, Tereza Kesovija, Boris Dvornik, Zvonko Bogdan, Arsen Dedić, Gabi Novak i Olivera Katarina bili su glavni zabavljači.

PROSLAVA NOVE 1977. GODINE

U hotelu "Park" u Novome Sadu organiziran je doček 1977. godine. Zvijezda te večeri bio je i legendarni Miodrag Petrović Čkalja, koji je pročitao šaljive čestitke upućene drugu Titu i drugim političarima. Naravno, ovakva novosadska večer nije prošla bez tamburaša Janike Balaža i orkestra Jovana Adamova. Bili su tu i Mira Banjac, Boris Dvornik, Ivan Hajtl i Milka Stojanović.

Kad je već ušla 1977. godina, Tito je podigao čašu "za sreću i blagostanje naših naroda i narodnosti i naše radničke klase". Nakon ponoći i plesa sa suprugom Jovankom, Tito je posjetio vojnike u Domu JNA, a sutradan je otišao u Karađorđevo. 

PROSLAVA NOVE 1980. GODINE

Za posljednju noć 1979. godine angažirani su u jednom novosadskom hotelu najveći umjetnici, kako glumački tako i glazbeni. Tito je posebno obožavao Miodraga-Miju Aleksića i Čkalju, a ovoga puta za glazbeni dio bili su zaduženi Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Arsen Dedić i Predrag Živković Tozovac.

Niti Titova bolest nije spriječila da se pojavi na dočeku, bio je najveseliji na proslavi. Samo nekoliko mjeseci kasnije Tito umire 8. svibnja 1980. u Ljubljani, piše Kurir.rs.

Pričalo se da je predosjećao svoju smrt, koja se dogodila samo četiri mjeseca kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:03