StoryEditorOCM
PanoramaGUINESSOV REKORD

Nestvarno: ima 86 godina i najtanji struk na svijetu! Nosi korzet od svoje osamnaeste i ne skida ga ni kad spava

Piše Mozaik sd
19. kolovoza 2024. - 14:27
Cathie Jung kaže da nikada nije namjeravala postati vlasnica najtanjeg struka na svijetu  Screenshot YouTube Shounvolution

Tanki struk, odnosno figura pješčanog sata želja je mnogih žena. Amerikanka Cathie Jung (86) može se podičiti time da ima najtanji struk na svijetu, što je službeno zabilježeno u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, i to već pune 24 godine. 

Najtanji struk na svijetu Cathie ima i zbog toga što 23 sata dnevno nosi korzet, skidajući ga samo dok se kupa. Korzet je prvi put isprobala s 18 godina, a u tridesetima ga je odlučila stalno nositi, i to zbog ljubavi prema viktorijanskoj modi.

"Ako želite izgledati autentično u viktorijanskoj haljini, morate nositi odgovarajuće donje rublje", objasnila je Cathie Jung, piše The Sun.

Zbog svoga jedinstvenog oblika tijela ona mora nositi odjeću šivanu po mjeri. Ne pridržava se posebne dijete ili rutine kako bi održala svoju vitku liniju, već izbjegava hranu koja uzrokuje nadutost.

 liječnička upozorenja na opasnosti steznika

 Cathie Jung je priznala da u korzetu spava zbog praktičnosti.

"Da kažem da ću korzet odjenuti odmah ujutro, moglo bi se dogoditi da ga stavim tek u pet popodne", kaže ona i dodaje kako nikad nije namjeravala postati vlasnica najtanjeg struka na svijetu.

Zanimljivo je i da joj se tijekom godina struk smanjivao, s izvornih 66 cm na današnja 53 cm. "Jednostavno se dogodilo s vremenom", kaže.

Premda žele tanki struk, žene danas rijetko nose steznike, radije se u svrhu njegova postizanja odlučuju za osobne trenere ili za kozmetičke zahvate.

Tome u prilog idu i liječnička upozorenja na opasnosti korištenja steznika.

‘pomiču joj organe na malo drugačija mjesta‘

Steznici, osobito kada su čvrsto vezani, mogu stisnuti rebra i vršiti pritisak na unutarnje organe kao što su jetra, želudac i crijeva. Ova kompresija može dovesti do pomaka i deformacije tih organa, potencijalno uzrokujući probleme s probavom, smanjeni kapacitet pluća i oslabljenu cirkulaciju.

Teškoće s disanjem još su jedan ozbiljan rizik povezan s uporabom steznika. Suženje prsnog koša može ograničiti širenje pluća, što dovodi do plitkog disanja i smanjenog unosa kisika. Steznici mogu utjecati na mišićno-koštani sustav. Konstantni pritisak i izmijenjeno držanje koje nameće korzet mogu dovesti do atrofije mišića i smanjenja snage. To može rezultirati dugotrajnim bolovima u leđima i lošim držanjem nakon uklanjanja korzeta. Također postoji rizik od kompresije živca, što može dovesti do utrnulosti, trnaca, a u teškim slučajevima i oštećenja živaca, upozoravaju liječnici poručujući da korzete treba koristiti oprezno i uz savjetovanje s medicinskim stručnjacima.

I sama Cathie Jung priznala je da su korzeti utjecali na njeno zdravlje "pomičući organe na malo drugačija mjesta". Ona dodaje da joj je partner ortopedski kirurg i da ju je pažljivo pratio tijekom godina kako bi bio siguran da ne oštećuje svoje tijelo. "Rekao bi mi da bilo što što radim svom tijelu nije zdravo", zaključila je Cathie, svjetska rekorderka u tankoći struka.

"Ona je bez sumnje jedna od naših najpoznatijih rekorderki ikada", rekao je za Cathie glasnogovornik Guinnessove knjige rekorda, piše The Sun.

image

Cathie Jung steznike nosi više od 50 godina

Screenshot YouTube Shounvolution
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 20:58