StoryEditorOCM
PanoramaE DA SMO PRIJE ZNALI

Napravili smo crnu listu nepotrebnih kućanskih uređaja: Za jedan svi kažu da im je bila greška života; Imate li ga?

Piše Olgica Grizelj-Ivić
SHUTTERSTOCK
6. siječnja 2024. - 21:50

Sretni su oni koji imaju male kuhinje ili, da kažemo drukčije, koji nemaju dovoljno prostora za gomilanje malih kućanskih aparata ni u kuhinji ni u ostalim prostorijama u stanu. Ta električna ili mehanička pomagala uvijek nas zavedu preko televizijskih reklama ili u dućanu dok tražimo nešto sasvim drugo, a svidi nam se ono što nam možda uopće ne treba u našoj kući.

A znamo svi kako idu te reklamne kampanje koje nas dan po dan sve više uvjeravaju kako nam treba baš to, i to kako bismo bili zdraviji, ljepši, imali bolju frizuru, čistiji dom... Svatko od nas ima svoju listu nepotrebnih uređaja. U našoj maloj anketi među kolegicama, barem dvije su skočile da im je najveća pogreška bio sokovnik.

Škovaca ko u priči

Davno je to bilo kad su se, primjerice, sokovnici predstavljali kako nešto što baš svatko mora imati u svojem domu, jer to znači da držimo do svojeg zdravlja, da pijemo sokove od pravog voća i bez dodanog šećera. Iskustva sa sokovnicima su, naravno, različita, baš kao i u svemu, zato se neki neće složiti s time da je riječ o uređaju koji bi mogao završiti na listi – nepotrebnog.

Jedno iskustvo govori o tome kako je mlada nadobudna majka kupila sokovnik, a potom i jedno dva kilograma jabuka. Gulila je, gulila, čistila jabuke od središta, zakrčila pola kuhinje i pokrenula sokovnik. Na koncu je dobila pola čaše soka. Sokovnik je spremila tamo gdje ga ne može svakodnevno gledati dok nije našla kome bi ga poklonila. Druga kaže: "Sokovnik – apsolutno bacanje para – na jednu stranu kora, u drugu sok, a u biti škovaca ko u priči." Na ovo će sigurno skočiti oni s boljim iskustvom, koji možda rade sok od cikle ili nečeg sočnijeg, ali opet kažemo – iskustva su različita.

Na crnoj listi našlo se i kuhalo za vodu. Jedna se pita čemu to kad na štednjaku ugriješ vodu za tren, teću opereš u perilici, a s kuhalom uvijek problemi oko kamenca. Druga, pak, veli da kuhalo najviše koristi u kuhinji. Pa ti budi pametan. Jedna od enigmi je pekač za vafle. Znate li ikoga tko sprema vafle? Među nama "anketiranima", nijedna se time ne bavi. Većini je to najmanje potreban uređaj u kući.

image
/Shutterstock

Friteza je suvišna

Većina se suglasila da je kupnja "nutribuleta" bila promašena investicija. Jer sve što može taj aparatić može i blender, koji se pokazao kao koristan. No javila se jedna koja kaže kako joj je "‘nutribulet‘ ispa skroz ok, mali je, ne zauzima mista, a u njemu ti roknen u tren sve začine i povrće za kuhanje, za toć".

Ta ista smatra kako je friteza suvišna. "Uliješ cisternu ulja, ispečeš par kumpira, moraš minjat ulje jer – smrdi." Onda friteza stoji negdje gdje ne smeta, a obično smeta jer je nezgrapna, i čeka veliki ručak kad će bez grižnje savjesti potrošiti dvije litre ulja za hrpu pomfrija, pa će u tom ulju, dok je još vrelo, pohati i veliku količinu mesa, a može i lignje, sitne ribice. U tom slučaju je opravdano potrošiti toliko ulja.Kućanske aparate obično mladi bračni parovi dobiju na dar. Jedna se požalila na golemi komplet dobro poznatog i cijenjenog posuđa.

"Dobila san set od mame, ‘u dotu‘, mogu ti reć i sad nakon 26 godina su ko nove – osim onih stvarčica na poklopcu (mjerači temperature) – to je otpalo i rastopilo se i porazbijalo se davnih dana. Jedino od seta šta nikad nisan koristila je tava (sve se za nju lipi, nevjerojatno) – nisan je bacila jer ima u njoj sto kila, pa kontan, ako me ko napadne, da iman oružje pri ruci."

image
/Shutterstock

Bacila rezalicu

Jedna nam govori kako je davnih dana bacila rezalicu. "Znaš kao profesionalnu u dućanu, na odjelu za salame. E, to san ti imala, za narizat kruv, mesne nareske – mislin živila san u stanju panike da će mi dica odrizat sebi prst." Kolegice su se složile da su bacile novce i na rezalice za povrće. Kaže kolegica da možeš slomiti zglob dok pritišćeš ručicu do kraja i izrežeš krumpiriće za pomfrit.

Bilo je i grintanja na multipraktik. Žene se slažu oko toga da ima dijelova kao Boing 747, za koje godinama ne znaš čemu zapravo služe niti ih znaš koristiti. A on, navodno, sve sam radi, cijedi, miješa, usitnjava, sjecka, reže... Pa ipak, jedna među nama već trideset godina – iz vremena kad su se uređaji radili da traju – koristi samo nož, i to za domaću "prezlu" ili za mljevenje oraha. Druga ga je stavila na tavan jer, kaže, ne možeš ga ni sastaviti ni rastaviti.

Uređaj za led

Na crnoj listi našao se uređaj za praviti led raznih oblika, zavarivači folije za spremiti nešto u zamrzivač, potom i mikrovalne pećnice, aparat za pravljenje kokica na paru, rashladni pladanj s poklopcem koji čuva svježinu namirnica, jednokratne daske za rezanje, električna pjenjača za mlijeko, pomagalo za izradu ražnjića, otvarač staklenki, pročišćivači zraka, ovlaživači, pekači za kruh, pasta "makeri", aparat za palačinke, za šećernu vunu, za sušenje voća...

Složili smo i listu uređaja kojeg se ne bi odrekla nijedna domaćica ni domaćin. To su dva robota – za usisavanje i kuhinjski robot. Naravno uz njih ide i aparat za espresso kavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 22:25