StoryEditorOCM
PanoramaPROŠLOST SE PONAVLJA

Najteži dani princa Williama otkad je poginula majka, Lady Di: otac ima rak, supruga Kate boluje, evo detalja agonije

Piše Marija Čović
6. veljače 2024. - 12:45

Britanskom kralju Charlesu III. nije lako. Toliko dugo je čekao da sjedne na prijestolje, a sad, nepunih godinu i pol dana nakon što je postao monarh, ozbiljni zdravstveni problemi ugrožavaju njegovu vladavinu.

Nakon zahvata na benigno povećanoj prostati, tijekom kojeg je uočen drugi problem i dijagnosticiran mu je rak, ali nije poznato o kojoj vrsti i organu se radi, 75-godišnji Charles je već započeo s terapijom, a na savjet liječnika u doglednoj budućnosti neće se pojavljivati na javnim događanjima.

No, nastavit će s rješavanjem papirologije i privatnim sastancima, vjerojatno će, kao i njegova pokojna majka tijekom pandemije, održavati video sastanke, a najavljeno je i kako će održavati redovite tjedne sastanke s premijerom Rishijem Sunakom.

Premda se Charles bori s malignim oboljenjem, za koje kažu da je vrlo rano uočeno i prognoze su jako dobre, čovjek kojemu je u ovom trenutku vjerojatno najteže je njegov sin i nasljednik na prijestolju, princ William.

Na njegova se ramena odjednom obrušila "sva težina svijeta", a u njezinom podnošenju, barem još neko vrijeme, neće imati punu potporu svoje voljene supruge, princeze Kate, koja se oporavlja od nedavne operacije abdomena.

Preuzima javne dužnosti

U ponedjeljak ujutro, nekoliko sati prije šokantne objave o Charlesovoj dijagnozi, potvrđeno je da se u srijedu William vraća javnim dužnostima nakon što je proteklih nekoliko tjedana brinuo o djeci dok je Kate bila u bolnici, a potom i njoj bio pri ruci nakon što je otpuštena na kućnu njegu.

Sada će William, uz svoje planirane obaveze, morati preuzeti i dio javnih dužnosti u očevo ime, kao što će to morati učiniti i ostali radni članovi kraljevske obitelji. Postoji jasan ustavni mehanizam u situacijama kad monarh nije u mogućnosti obnašati službene dužnosti, u takvim slučajevima "državni savjetnici" mogu biti pozvani da ih obavljaju umjesto vladara.

image

Princ William suočava se s novim odgovornostima

Oli Scarff/Afp

Trenutačno te pozicije zauzimaju kraljica Camilla, princ William, princeza Anne i princ Edward. Po položaju u liniji nasljeđivanja krune, državni savjetnici su i princ Harry, kraljev mlađi sin, i Charlesov brat, princ Andrew, te njegova starija kći, princeza Beatrice, ali su njih dvojica isključeni jer više nisu radni članovi kraljevske obitelji, kao što to nije ni Beatrice.

Dodao brata Edwarda i sestru Annu

Harry je napustio monarhiju i poziciju radnog člana i sa suprugom Meghan Markle odselio u Kaliforniju, a Andrew se morao povući s javnih dužnosti zbog skandalozne povezanosti s pokojnim američkim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom i optužbi za seksualno zlostavljanje maloljetnica.

Nedugo nakon što je preuzeo prijestolje smrću svoje majke, kraljice Elizabete II., Charles je od Parlamenta zatražio da se na listu državnih savjetnika dodaju njegov najmlađi brat Edward i sestra Anne i to je vrlo brzo usvojeno i dodano u zakon kojim se regulira ta problematika.

Bilo se vrlo blizu da se Harryja i Andrewa službeno izbaci s te liste, ali je umjesto toga odlučeno da samo radni članovi kraljevske obitelji mogu biti pozvani da zamijene kralja, a njih dvojica to više nisu. S obzirom da će kralj Charles u određenoj mjeri nastaviti s obavljanjem svojih dužnosti, zasad vjerojatno neće biti potrebe za pozivanjem državnih savjetnika da ga zamijene.

Osobno ga nazvao

Jedan od najvećih izazova koji Williama očekuju jest susret s mlađim bratom Harryjem koji je u utorak iz opasnim olujnim oborinama natopljene Kalifornije krenuo prema Londonu kako bi posjetio oca, a njegova supruga Meghan i djeca, četverogodišnji princ Archie i dvogodišnja princeza Lilibet, su ostali kod kuće.

image

William će se rije ili kasnije suočiti s dva obiteljska problema - stricem Andrewom i bratom Harryjem

Toby Melville/Afp

Charles je osobno nazvao Harryja kako bi ga obavijestio o dijagnozi i on je odmah odlučio doputovati u Veliku Britaniju. Nije poznato hoće li se uopće susresti s Williamom i posjetiti nevjestu Kate, koja se oporavlja od operacije, ali stručnjaci za kraljevsku obitelj izražavaju nadu da će ovo konačno biti prilika da Charles, William i Harry zakopaju ratnu sjekiru i krenu prema obiteljskom pomirenju.

Pitanje je koliko je, bez obzira na očevu bolest, William spreman na pomirenje s bratom na kojeg je bijesan zbog svih optužbi što ih je iznio na račun obitelji.

Ne treba zaboraviti da je, nakon što su Harry i Meghan u kontroverznom intervjuu s Oprah Winfrey neimenovan člana obitelji optužili za rasizam, njihov neslužbeni "glasnogovornik", novinar Omid Scobie, u prvom nizozemskom izdanju svoje knjige "Endgame" kao rasiste naveo upravo kralja Charles i princezu Kate, to je izdanje povučeno iz prodaje, novo je prepravljeno, a u izdanjima na drugim jezicima tih imena nema.

Teško će prijeći preko optužbi

Malo je reći da je William pjenio od bijesa zbog Harryjevih i Meghaninih optužbi, naročito onih na Katein račun, i teško je očekivati da će, čak i za ljubav bolesnom ocu, prijeći preko toga s obzirom koliko se zaštitnički ponaša prema voljenoj supruzi.

On je trenutačno sasvim sigurno preplavljen zbrkom emocija, tugom i tjeskobom zbog očeve bolesti, ali i strepnjom zbog golemih izazova s kojima se sada suočava i neizbježnih žrtava koje će morati podnijeti.

image

William će od bolesnog oca Charlesa preuzeti neke službene dužnosti 

Chris Jackson/Afp

Mnogi povlače paralelu između ovoga što se sada njemu događa i onoga sa čime se suočila njegova pokojna baka kad je kao 25-godišnja mlada majka iznenada na prijestolju naslijedila oca koji je preminuo od raka pluća.

Ona i princ Philip vjerovali su da je pred njima barem desetak godina obiteljskog života prije preuzimanja vladarskih odgovornosti. No, William je 16 godina stariji nego što je bila Elizabeta kad je preuzela krunu, a i njegova su djeca starija, ali isti osjećaj očekivanja od budućnosti sigurno nije manji.

Suočava se sam

Premda još neće postati kralj, njegov će se život ipak bitno promijeniti, iznenada su svi planovi što su ih on i Kate detaljno razradili, pri čemu je dobrobit njihovo troje djece apsolutni prioritet, sada se čine neostvarivima, a nesigurnost povećava priroda Charlesovog oboljenja jer se s rakom teško bilo što sa sigurnošću može tvrditi.

Sa svim promjenama koje su sada pred njim William se na neki način mora suočiti sam, bez (javne) umirujuće prisutnosti supruge Kate, za koju se očekuje da se javnim dužnostima neće vratiti prije Uskrsa.

image

Hoće li Charlesova bolest ponovno zbližiti zavađenu braću?

Dominic Lipinski/Afp

Bez Kateine podrške će se vjerojatno morati suočiti i s bratom Harryjem, makar će sigurno olakotna okolnost biti što uz Harryja neće biti Meghan. Braća nisu uopće razgovarala već mnogo mjeseci, njihov je loš odnos dodatno uništila Harryjeva biografija "Spare", objavljena u siječnju prošle godine, u kojoj je Williama optužio da ga je fizički napao, a Kate da je bilo hladna prema Meghan.

U suočavanju s novim odgovornostima William će možda razmišljati i o tome kako bi se njegova pokojna baka suočila s takvim "prepadom". Možda će snagu crpiti iz dostojanstva s kojim je ona suočila sa svojom sudbinom prije točno 72 godine, dogodilo se to 6. veljače 1952. godine.

Naklonost javnosti

Ali Elizabeta je preuzela prijestolje u vrijeme kad je još na vrhuncu bilo javno odobravanje načina na koji je njezin otac, kralj George VI., vodio naciju kroz teško razdoblje nakon abdikacije svog starijeg brata i užase Drugog svjetskog rata, dok William iskače u prvi plan u vrijeme kad je monarhija u krizi, dobrim dijelom zahvaljujući djelovanju njegovog brata Harryja.

Kako će se sa svime time nositi? Njegovi prijatelji kažu da je William sazdan od čvrstog materijala, uostalom, od rane mladosti se priprema za ulogu kralja, bez obzira hoće li trenutak preuzimanja prijestolja doći prije ili kasnije. Dodatne odgovornosti, smatraju mnogi, mogu ga samo dodatno očvrsnuti, učiniti boljim čovjekom i spremnijim budućim kraljem.

image

William i Kate s djecom dolaze na uskrsnu misu prošle godine 

Yui Mok/Afp

Osim toga, William ima nešto što je njegov otac morao godinama čekati – sklonost javnosti. Od svoje pokojne majke, princeze Diane, William je naslijedio prirodnu toplinu i samopouzdanje, a i njegov odnos prema roditeljstvu jako se razlikuje od Charlesovog.

Dok je Charles rođenje svojih sinova uklopio u svoj gusti raspored, Williamu je obiteljski život na prvom mjestu, za što je velikim dijelom zaslužna Kateina obitelj, s Middletonima je William otkrio koliko zadovoljstva može pružiti skladan obiteljski život.

Očev stav

On se, dakako nada da će se njegov otac uskoro potpuno opraviti i da će mu to omogućiti da se, barem dijelom, ponovno vrati danima obiteljske sreće koja će ga, smatraju mnogi, učiniti modernim, kompletnim i uravnoteženim vladarom, kad njegovo vrijeme dođe. Dva problema s kojima će se prije ili kasnije suočiti su stric Andrew i brat Harry. Kad je Andrew u pitanju, William je čvrsto podržao Charlesov stav da se osramoćeni princ ne može vratiti javnim dužnostima.

Hoće li se sresti?

Oko Harryja se njihovi stavovi razlikuju. Charles je rastrgan konfliktom među sinovima i čezne za ponovnim zbližavanjem i pomirenjem, a William je uvjeren da je povjerenje, temelj svakog odnosa, potpuno uništeno. Harryjev posjet bolesnom ocu bit će test Williamove odlučnosti.

image

Princeza Kate, princ William, princ Harry i vojvotkinja Meghan ispred dvorca Windsor nakon smrti kraljice Elizabete II. 

Kirsty O‘connor/Afp

Hoće li se uopće htjeti susresti s njim ili će se nastaviti status quo? Charlesova bolest i oporavak mogu imati velikog utjecaja, ali ne treba zanemarivati ni ulogu koju Kate, makar sada samo iz pozadine, može odigrati i možda, koliko god je i sama duboko pogođena Harryjevim i Meghaninim optužbama, utjecati na promjenu Williamova odnosa prema Harryju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 16:36