StoryEditorOCM
PanoramaLJUBAV I BOL

Camilli i Charlesu prošao život u skandalu dok nisu uspjeli, opet su u agoniji! I ona se bila razboljela, evo priče

Piše Marija Čović
7. veljače 2024. - 14:48

I prije nego što je njezinom suprugu dijagnosticiran rak, kraljica Camilla je kroz niz humanitarnih organizacija davala potporu ljudima koji žive s zloćudnom bolešću.

Već 15 godina je predsjednica humanitarne organizacije Maggie‘s, prošle srijede otvorila je novi centar te organizacije u bolnici Royal Free u Londonu, kako se kasnije doznalo, već tada je bila upoznata s činjenicom da njezin suprug, kralj Charles III., ima neki oblik raka.

No, kraljica je stoički nastavila s obavljanjem svojih javnih dužnosti, prošle godine ih je imala čak 233, a sada će morati preuzeti i neke dodatne jer Charles, na preporuku liječnika, u dogledno vrijeme neće obavljati dužnosti koje podrazumijevaju pojavljivanje u javnosti i druženje s većim brojem ljudi.

Nekad prijetnja, danas je poštuju

To je ubitačan ritam za ženu u dobi od 76 godina, ženu koju su ne tako davno mnogi smatrali prijetnjom monarhiji, a danas uživa poprilično poštovanje javnosti i zbog Charlesove bolesti preuzima na sebe dodatne odgovornosti kako bi "kraljevski show" neometano išao dalje.

Ni ona nije lišena zdravstvenih problema, obavljena joj je histerektomija (odstranjivanje maternice), imala je prijelome noge i nožnog prsta, a često ima i upalu sinusa. Charlesova bolest i dodatne obaveze predstavljat će dodatni stres za nju, ali Camilla je odlučna, u skladu s poznatom mantrom kraljevske obitelji "sačuvaj mirnoću i nastavi dalje", pronaći pravu ravnotežu između skrbi o Charlesu i povećanog opsega javnih dužnosti.

image

Kralj Charles III. i kraljica Camilla AFP

Adrian Dennis/Afp

Sasvim sigurno bi se rado povukla s Charlesom u sigurnost jednog od obiteljskih domova i njemu posvetila svoju punu pozornost, ali je itekako svjesna da je njezina vidljivost u javnosti u ovim trenucima od goleme važnosti za monarhiju.

Isti smisao za humor

Prijateljstvo, ljubav i poštovanje je ono što čvrsto vezuje Camillu i Charlesa, kažu njihovi bliski prijatelji. U mnogočemu njih dvoje su vrlo različiti, ali u osnovi oni su dvoje ljudi koji zaista vole i poštuju jedno drugo, imaju brojne zajedničke interese i vrlo sličan smisao za humor, puno se zajedno smiju, oni su "yin i yang", ali zajedno čine briljantan tim, kako je to jednom prilikom rekla Camillina sestra Annabel Elliot.

Kao što je, i prema njezinim vlastitim riječima, pokojni princ Philip tijekom više od sedam desetljeća braka bio čvrsti oslonac kraljici Elizabeti II., tako je Camilla Charlesova "stijena". Od trenutka kad su se zaljubili jedno u drugo, u svojim ranim dvadesetim godinama, njihovi su životi neraskidivo isprepleteni, u travnju sljedeće godine trebali bi proslaviti 20. godišnjicu braka, jubilej koji su mnogi svojevremeno smatrali nemogućim.

Kraljica Camilla je bezrezervno lojalna "svome čovjeku", poštuje ga kao kralja i kao čovjeka, jednako kao i instituciju monarhije, to je nešto čemu se divila i pokojna kraljica Elizabeta II., Charlesova majka.

Prostor za privatnost

Camilla zna i kada Charlesu treba dati prostora i privatnosti, to vrijedi i za nju, imaju vlastite kuće – Camilla Raymill u Wiltshireu, koju je kupila nakon razvoda od prvog supruga i u kojoj može uživati u opuštenosti daleko od rigoroznog ritma kraljevske palače, a Charles obožava boraviti na imanju Highgrove u Gloucestershire.

image

Charles i Camilla dolaze na tradicionalnu božićnu misu u crkvi sv. Marije Magdalene na imanju Sandringham AFP

Adrian Dennis/Afp

Charles je Camillinu obitelj prihvatio kao vlastitu, vrlo je blizak s njezinom sestrom Annabel, obožava njezinu djeca, Toma i Lauru, kao i petero unučadi. U intervjuu prije pet godina Camilla je ispričala kako Charles fantastično priča priče, redovito djeci čita priče za laku noć, naročito Harryja Pottera, i čini to mijenjajući glasove prema likovima, a mališani su uvijek potpuno očarani.

Camilla je imala puno kompliciraniji odnos s Charlesovim sinovima Williamom i Harryjem, koji su prvenstveno u njoj vidjeli osobu koja je razorila brak njihovih roditelja. William je s vremenom shvatio i prihvatio koliko Camilla čini sretnim njegovog oca i sada su u odličnim odnosima.

Premda se činilo da je i Harry to prihvatio, u svojoj kontroverznoj biografiji "Spare" nazvao ju je opasnom i zlom, napisao je da je preklinjao oca da se ne oženi njome smatrajući je zlom maćehom, kazao je da je igrala dugu igru kako bi se dočepala krune, a optužio ju je i da je medijima odavala detalje iz privatnih razgovora kako bi spasila vlastiti ugled.

Niz agonija

Harry je u utorak doputovao iz Kalifornije kako bi posjetio bolesnog oca nakon što je obaviješten o njegovoj dijagnozi, a njihov prvi susret nakon Charlesove krunidbe u svibnju prošle godine potrajao je, prema pisanju britanskih medija, između 30 i 45 minuta. Je li i Camilla bila prisutna i kakav je bio susret između nje i Harryja, nije poznato.

Charles će se s mlađim sinom možda ponovno susresti tijekom Harryjevog vjerojatno prilično kratkog boravka u Londonu, gdje je navodno odsjeo u hotelu, a ne nekoj kraljevskoj rezidenciji, ali princ William, koji se u srijedu vratio javnim dužnostima dodjelom ordena u dvorcu Windsor, nema nikakvu namjeru susresti se s bratom koji je izdao povjerenje obitelji.

image

Prijateljstvo, ljubav i poštovanje čini temelj njihove veze koja je prošla brojna iskušenja i skandale AFP

Toby Melville/Afp

Aktualna prijetnja Charlesovom zdravlju, koliko god se činila ozbiljnom, samo je jedna u niz prepreka s kojima su se tijekom desetljeća on i Camilla suočavali pokušavajući ostvariti svoju ponekad i skandaloznu vezu.

Camilla Rosemary Shand je kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća upoznala poručnika Andrewa Parkera Bowlesa preko njegovog brata Simona, koji je radio u tvrtki njezinog oca. Nekoliko godina bili su u vezi s prekidima, njihove su zaruke objavljene 1973. godine, a vjenčali su se 4. srpnja te godine u Londonu. Bilo je to vjenčanje godine u višim društvenim krugovima, okupilo se 800 gostiju, uključujući princezu Anne, princezu Margaret i kraljicu majku.

Charles i Camilla upoznali su se navodno na utakmici pola 1970. godine tijekom jednog od prekida njezine veze s Parker Bowlesom, koji se udvarao princezi Anne. Camilla se Charlesu predstavila riječima: "Znate, gospodine, moja prabaka je bila ljubavnica vašeg pra-pradjeda, što kažete na to?". Govorila je o Edwardu VII. i njegovoj ljubavnici Alice Keppel.

Neki biografi tvrde da su se upoznali sredinom 1971. godine u domu njihove prijateljice Lucije Santa Cruz. Postali su prijatelji i potom započeli romantičnu vezu koja je postajala sve ozbiljnija pa je Charles upoznao njezinu obitelj i predstavio je nekim članovim svoje obitelji.

Upoznao je prerano

Veza je naglo prekinuta nakon što se Charles početkom 1973. otputovao kako bi se priključio kraljevskoj mornarici. Postoje različita objašnjenja raskida veze, jedno je da je Charles upoznao Camillu prerano i nije tražio da ga čeka dok je odsutan zbog vojnih dužnosti.

Neki tvrde da su protiv veze bili Charlesov praujak, lord Mountbatten, i kraljica majka, oboje su željeli da se Charles oženi djevojkama koje su smatrali priladnijima. Drugi izvori kažu da se Camilla nije željela udati za Charlesa nego Andrewa Parkera Bowlesa ili da je Charles odlučio da se neće oženiti dok ne nepuni 30 godina.

image

Prvo zajedničko pojavljivanje u javnosti nakon što su obnovili vezu bilo je 1999. godine, pred hotelom Ritz čekalo ih je 200 fotoreportera i novinara AFP

-/Afp

Tako se Camilla udala za Parker Bowlesa s kojim je dobila dvoje djece, sina Toma i kćerku Lauru. Charles je Tomov krsni kum. U prosincu 1994. godine, nakon 21 godine braka, u kojemu ni jedno nije bilo vjerno bračnom partneru, Camilla i Andrew su započeli brakorazvodnu proceduru na temelju činjenice da već godinama žive odvojeno. Razvod je finaliziran 3. ožujka 1995., a godinu kasnije Andrew je oženio Rosemary Pitman, koja je umrla 2010. godine.

Muž nije imao ništa protiv

Charles i Camilla su nastavili prijateljevati tijekom njezinog braka, ona mu je bila velika utjeha kad lord Mountbatten ubijen u kolovozu 1979. godine. Tijekom tog razdoblja počele su kružiti priče da su obnovili i svoju intimnu vezu. Camillin suprug navodno nije imao ništa protiv njezine afere jer je i sam imao brojne ljubavnice tijekom braka.

Charles je započeo vezu s lady Dianom Spencer, vjenčali su se 1981. godine, a njegova afera s Camillom desetljeće kasnije nakon objave knjige "Diana: Her True Story", slijedio je "tampongate" skandal s objavom snimki njihovih intimnih razgovora 1993. godine.

Knjiga i objava sadržaja snimki trenutačno su srozali Charlesov ugled, a on je o njihovom odnosu govorio u intervjuu 1994. kazavši da mu je Camilla prijateljica već jako dugo vremena i da će mu nastaviti biti prijateljica još dugo, te da su svoju vezu obnovili 1986. nakon što se njegov brak s Dianom nepopravljivo raspao.

Popravljanje imidža

Nakon što su se i Camilla i Charles razveli, on je obznanio kako se o njihovoj vezi ne može pregovarati. Bio je svjestan da je veza izazvala jako loš publicitet i angažirao je Marka Bollanda da radi na popravljanju Camillinog imidža u javnosti.

Njihovo prvo zajedničko pojavljivanje u javnosti bilo je 1999. u hotelu Ritz u Londonu na rođendanskoj zabavi njezine sestre, oko 200 fotoreportera i novinara sa svih strana svijeta okupilo se pred hotelom. Sljedeće godine Camilla je pratila Charlesa na nizu službenih obaveza u Škotskoj, a 2001. je postala predsjednica kraljevskog društva za osteoporozu, čime je predstavljena javnosti.

image

Prvo zajedničko pojavljivanje u javnosti nakon što su obnovili vezu bilo je 1999. godine, pred hotelom Ritz čekalo ih je 200 fotoreportera i novinara AFP

-/Afp

Camilla je prvi put nakon razvoda susrela kraljicu Elizabetu II. 2000. na zabavi povodom 60. rođendana bivšeg grčkog kralja Konstantina II. Taj je susret ocijenjen službenim kraljičinim odobravanjem Charlesove i Camilline veze, a nakon niza drugih pojavljivanja u javnosti, kraljica je Camillu pozvala na proslavu svog zlatnog jubileja 2002. godine.

Charles je navodno osobno plaćao dva zaštitara za cjelodnevnu zaštitu svoje partnerice, a kasnije se Camilla uselila u Clarence House, Charlesov dom i službenu londonsku rezidenciju. Tijekom 2004. pratila je Charlesa na gotovo svim njegovim službenim javnim obavezama, mediji su špekulirali kad će objaviti zaruke, a kako je vrijeme prolazilo, ankete su pokazivale da veći dio javnosti podržava njihov brak.

Prijeteće poruke

Usprkos rehabilitaciji njezinog imidža u javnosti, Camilla se i dalje suočavala s negodovanjem obožavatelja pokojne princeze Diane. U veljači 2005. objavljene su Charlesove i Camilline zaruke, premda su mnogi smatrali kontroverznom odluku da se budući poglavar engleske crkve oženi razvedenom ženom, ali uz odobravanje kraljice, vlade i engleske crkve, mogli su se vjenčati.

U dva mjeseca nakon objave zaruka, na adresu Clarence Housea stiglo je 25.000 pisama od kojih je golema većina izražavala podršku, a 908 ih je sadržavalo poruke mržnje, dio onih prijetećih proslijeđen je policiji radi istrage.

image

Vjerskoj ceremonji nazočni su bili kraljica Elizabeta, princ Philip i Charlesovi sinovi Harry i William AFP

-/Afp

Vjenčanje se trebalo održati 8. travnja 2005. na građanskoj ceremoniji u dvorcu Windsor, nakon čega bi slijedila vjerska služba blagoslova u kapelici sv. Jurja, ali kako je za građansko vjenčanje dvorac Windsor trebao imati posebnu licencu, koju nije imao, pa je za vjenčanje odabrana windsorska gradska vijećnica. Vjenčanje je odgođeno na jedan dan kako bi, po kraljičinoj želji, Charles mogao otići na pogreb pape Ivana Pavla II.

Sa ženom koju voli

Charles i Camilla konačno su se vjenčali 9. travnja 2005. godine, njihovi roditelji nisu bili nazočni, a svjedoci su im bili Camillin sin Tom i Charlesov stariji sin William. Kraljica Elizabeta II. i princ Philip bili su na kasnijoj vjerskoj ceremoniji blagoslova, a kraljica je nakon toga priredila primanje u dvorcu Windsor.

"Moj sin je kod kuće i na suhom sa ženom koju voli", kazala je kraljica Elizabeta na prijemu.

image

Kralj i kraljica nakon krunidbe na balkonu Buckinghamske palače AFP

Oli Scarff/Afp

A nekad najomraženija žena u Velikoj Britaniji u svibnju prošle godine je, uz Charlesa sjela na prijestolje i okrunjena za kraljicu. Nekoliko mjeseci prije smrti, kraljica Elizabeta je javno poručila kako je njezina iskrena želja da Camilla bude poznata kao kraljica supruga, na pozivnicama za krunidbu prvi put je navedena kao "kraljica Camilla".

Sada njezina uloga dolazi još više do izražaja u izazovnom razdoblju Charlesove bolesti i neizvjesne budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 04:07