StoryEditorOCM
PanoramaMISLITE NA VRIJEME

Na ručku ste kod prijatelja na selu i uživate u ukusnim domaćim rajčicama? Uzmite jedan komad i izvadite sjemenke kako biste ih dogodine i vi zasadili

10. kolovoza 2021. - 13:52

Posljednjih godina rajčice su postale skoro neizostavna biljka na mnogim balkonima, terasama.., čiji se plod slasno jede. Malo se ljudi sjeti kako je upravo ovo doba godine kada se, uz uživanje u plodovima, treba pobrinuti i za skupljanje sjemena iz najboljih primjeraka rajčica kako bi se sljedeće godine opet mogli pogostiti. Važno je znati da se sjeme treba skupljati samo iz rajčica koje nisu hibridne.

image
Afp

Stare sorte rajčica u manjim mjestima čuvaju se generacijama, a u posljednje vrijeme ponekad se mogu i kupiti u raznim facebook grupama. Preporuka je uvijek upotrijebiti sjeme od prethodne godine, ali ako ste zbog nekih nepredviđenih okolnosti 'preskočili' jednu godinu sadnje možete isto sjeme zasaditi godinu poslije. Bilo je slučajeva da su rajčice iznikle i iz sjemena staroga 7-8 godina, ali uglavnom se smatra da sjeme daje zdravu biljku samo 3-4 godine te kako nakon toga sjeme rajčice propada.

image
Afp

Neki vrtlari jednostavno razrežu rajčicu i istisnu pulpu na tanjur. Pulpa se mora osušiti, a zatim možete odvojiti sjemenke. Druga metoda je ispiranje pulpe u cjedilu. Još jedan način spremanja sjemenki iz rajčice je čest: pulpa se  stavi u staklenu posudu napunjenu vodom. Možete je protresti i ostaviti kako bi se namakala pet dana. Odstranite pjenušavu fermentiranu pulpu i sjemenke će biti na dnu staklenke.

image
Afp

Najvažniji dio procesa skupljanja sjemena rajčice je sušenje. Ako sjemenke nisu pravilno osušene,  tada će sav vaš rad biti bez rezultata. Rasporedite sjeme na toplom i suhom mjestu na papirnate ubruse kako bi upili vlagu. Sjemenke čuvajte do proljeća u čistoj staklenoj posudi s dobro zatvorenim poklopcem. Sjemenke je potrebno čuvati na tamnom mjestu kako bi se spriječilo stimuliranje fotoreceptora koji im govore kada je vrijeme za klijanje. Sjemenje može izgubiti snagu ili neće uspjeti niknuti ako je izloženo svjetlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 21:23