StoryEditorOCM
PanoramaPRIČA BBC-a

Jugoslavija i Hollywood: Elizabeth Taylor, jahte, glamur i uloga Tita u Sutjesci - 5 detalja iz života Richarda Burtona

Piše mozaik sd
7. kolovoza 2023. - 17:07
Elizabeth Taylor, Richard Burton, Tito i Jovanka BrozForum/Shutterstock Editorial/Profimedia/Forum/Shutterstock Editorial/Profimedia

Britanski glumac Richard Burton, u partizanskoj uniformi, s petokrakom na kapi i ranjenom lijevom rukom, a do njega Josip Broz Tito, doživotni predsjednik Jugoslavije, u odijelu s kravatom, bijelim šeširom i sunčanim naočalama, poput holivudskog glumca.

Ova pomalo paradoksalna fotografija snimljena u ljeto 1971. godine, s glumcem Hardyjem Kriegerom, kao i prvom damom Jugoslavije Jovankom Broz i Hamdijom Pozdercem, predsjednikom Skupštine Bosne i Hercegovine, jedna je od najupečatljivijih sa snimanja filma Sutjeska redatelja Stipe Delića, piše Nataša Anđelković za BBC.

Partizanski film, koji se drži jednim od najskupljih u povijesti jugoslavenske kinematografije, u dolinu Sutjeske doveo je najveće holivudske zvijezde tog vremena - Richarda Burtona i Elizabeth Taylor.

Burton se uopće nije ponašao kao svjetska zvijezda, sjeća se Predrag Pega Popović (80), jedan od snimatelja koji je, inače, bio prvi diplomirani filmski snimatelj u Jugoslaviji.

On opisuje Burtona kao "vrlo šarmantnog" prema svima u ekipi.

- S Burtonom je bilo super raditi; iako su govorili da je ovisan o alkoholu, tijekom snimanja ovog filma to se nije pokazalo, kaže Popović za BBC.

Tito je inzistirao da ga Burton glumi u filmu, a zatim je osobno nadgledao snimanje scene njegova ranjavanja u povijesno važnoj borbi.

image
Plakat filma

Kada su novinari Burtona pitali kako se osjećao kada mu je ponuđena uloga Josipa Broza, odgovorio je:

- Najblaže rečeno - preplašio sam se!

Posavjetovao se sa svojom tadašnjom suprugom, glumicom Elizabeth Taylor, prije nego što je prihvatio ulogu.

Tita je smatrao najcjenjenijim državnikom u novijoj povijesti, ističući da je oduvijek želio glumiti tako snažnu osobnost na filmu.

Burton je u svom dnevniku zapisao kako želi da Titova uloga bude značajnija, da to ne bude klasični partizanski ili holivudski film s puno eksplozija i pucnjave.

Film je snimljen u povodu 30. obljetnice Bitke na Sutjesci, a scenarij su napisali Sergej Bondarchuk, Branimir Šćepanović i Miljenko Smoje.

U nepristupačnim planinama Bosne i Hercegovine, u dolini rijeke Sutjeske, 1943. godine, u Drugom svjetskom ratu, opkoljen je Vrhovni štab Narodno - oslobodilačke vojske Jugoslavije sa 20 tisuća boraca, centralna bolnica i ranjenici.

Iako su se partizani suočili sa šest puta jačim neprijateljem, Vrhovni štab je odlučio razbiti opsadu.

Popović, tada 28-godišnji drugi snimatelj, vršnjak je ove slavne bitke.

Burton i supruga koja ga je pratila odsjeli su u hotelu u Cavtatu, a na snimanje su letjeli helikopterom ili bi stigli s tri-četiri automobila, punih šminkera i garderobjera.

image
Plakat filma
image
Plakat filma

- Meni je najzanimljivije bilo obilježavanje 30 godina od početka revolucije i otvaranje spomenika na Tjentištu.

Bili su tu Richard Burton, Liz Taylor, Tito, Jovanka i mnogo odlikovanih generala, neki od njih i sudionici rata - bila je to pomalo groteskna scena, kaže uz osmijeh Popović.

Mladi snimatelj, koji je u to vrijeme služio vojni rok, dobro je govorio engleski, što mu je pomoglo da uspostavi osobniji odnos sa slavnim glumcem.

- Posebna zanimljivost bila je što je Burton tijekom snimanja sjedio, čekao pripremu kadra i čitao Dnevnik jednog revolucionara, jer je odmah nakon tog filma otišao snimati "Atentat na Trockog".

U pomalo neobičnom angažmanu na vrhuncu Hladnog rata i svijeta podijeljenog na Zapad i Istok, holivudski glumac nije utjelovio samo Broza, već i ruskog revolucionara koji je odigrao značajnu ulogu u Oktobarskoj revoluciji.

-Trocki i Tito u jednom tjednu i obojica svjetski poznati komunisti", zapisao je sam Barton u svojim dnevnicima koje je vodio do svoje smrti 5. kolovoza 1984. godine.

Tijekom višedesetljetne karijere u bilježnice i ceduljice zapisao je više od 400 tisuća riječi, bilježeći gotovo sve što mu se događalo.

Snimanje u Jugoslaviji bilo mu je fizički vrlo naporno, pogotovo u planinama na visini od oko 2700 metara, ali i dosadno.

- Beskrajne eksplozije odjekuju posvuda oko nas i na kraju dana sam prekriven prljavštinom, dijelom umjetnom, koju je stavio šminker, i prirodnom, koja se saspe na nas u svom tom bombardiranju.

Do večeri osjećam veliku bol zbog naprezanja mišića koji na to nisu naviknuti, zapisao je Burton 24. rujna 1971.

Titova najava da će doći na filmski set nakon otvaranja spomenika na Tjentištu zatekla je ekipu, priča Popović. Objavili da Tito želi gledati snimanje i nastala je strka i jurnjava.

Napokon, sve je bilo spremno za taj dan, pa i staza kojom je stigla Titova pratnja. Doživotni jugoslavenski predsjednik promatrao je scenu vlastitog ranjavanja.

image
Scena iz filma

Tito je tada rekao Burtonu da mu se posebno sviđa njegov kostim, koji je zapravo bio Titova partizanska uniforma.

-Snimljena je scena u kojoj su angažirani čak i vojni avioni u formaciji u kojoj su letjele njemačke štuke.

- Tito je tada rekao: ‘Bogme, ja im ni danas ne vjerujem‘, kroz osmijeh priča Popović.

Tijekom nekoliko mjeseci snimanja 1971. Burton je obišao dobar dio Jugoslavije.

Volio je crnogorske planine, hrvatsko primorje, a trudio se razumjeti i društvene prilike i bilježio to u dnevnik.

Burton i Elizabeth Taylor proveli su nekoliko ljetnih dana na Brijunima s Titom i Jovankom, u njihovoj ljetnoj rezidenciji.

Burton Jovanku opisuje kao "veliku ženu koja izgleda kao da je sa sela, sa šarmantnim i razoružavajućim osmijehom", a Tita kao "iznenađujuće niskog i nježnog", s kratkim rukama i nogama i velikim trbuhom.

image
Scena iz filma

Primijetio je da žive "luksuznije od svih" te da je osoblje nervozno dok su ih poslužuje.

Obišli su tada vinograd i zoološki vrt, a Burtonu je Tito pokazivao darove koje je dobio iz čitavog svijeta.

Ukratko, Burton nije bio baš fasciniran ali, u dnevnik bilježi:

- Samo je Elizabeth bila iznimka, ona se stvarno zabavljala. Dobro je da nisam tada pio, počeo bih postavljati neugodna pitanja, piše pomalo cinično u dnevniku.

Čini se da mu se nije sviđalo što je u vožnji po Brijunima Elizabeth uvijek sjedila uz Tita, a on na stražnjem sjelalu, s Jovankom - a dobro je poznato da je veza glumačkog para bila obilježena žestokim ljubomornim ispadima.

Burton je suprugu - s kojom se dvaput vjenčao i dvaput razveo- u dnevnicima opisao kao svoju divlje uzbudljivu ljubavnicu i ženu, ujedno sramežljivu i duhovitu, osobu koju nitko nije mogao prevariti, briljantnu glumicu, arogantnu i samovoljnu, slatku i punu ljubavi, divnu i tešku osobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:06