StoryEditorOCM
PanoramaVELIKE PROMJENE

Danski princ Christian (18) još uvijek pohađa gimnaziju Ordrup, abdikacijom bake život mu se okrenuo naglavačke

Piše MOZAIK SD
15. siječnja 2024. - 09:47

Princa Christiana (18), najstarijeg sina novog danskog kralja,  do sada baš i nije zanimao kraljevski život. Umjesto toga, išao je u školu i rijetko je sudjelovao s roditeljima u javnim nastupima. Nakon što je u nedjelju njegova baka Margrethe (83) abdicirala i njegov otac  Frederik (55) postao kralj, prinčeva svakodnevica bit će okrenuta naglavačke.

Na svoj 18. rođendan u listopadu prošle godine, princ Christian prisustvovao je jednom od svojih prvih velikih sastanaka. Mahao je s balkona dvorca, svi su bili oduševljeni i čestitali mu rođendan. Zastave su bile podignute diljem zemlje na ovaj poseban dan.  Promjenom prijestolja 14. siječnja princ Christian postao je izravni nasljednik prijestolja. Ova pozicija u kraljevskoj obitelji sa sobom nosi i obveze koje su zapravo planirane kasnije. Primjerice, u ljeto 2023. palača je najavila da će prinčev prioritet u sljedećoj godini biti njegova srednjoškolska diploma.

image

Prijestolonasljednik Christian i kralj Frederik X. i kraljica Margrethe II.

Mads Claus Rasmussen/Afp
image

Prijestolonasljednik Christian i kralj Frederik X. i kraljica Margrethe II.

Mads Claus Rasmussen/Afp

U nedjelju je pratio roditelje u kočiji do palače Christiansborg, gdje je baka Margrethe potpisala potvrdu o abdikaciji. Nova ključna uloga 18-godišnjeg princa već je vidljiva ovdje.

Trenutno Christian iz Danske još uvijek pohađa gimnaziju Ordrup u Charlottenlundu. Prinčeva posljednja godina škole završit će već u ljeto 2024., a planovi za njegovo daljnje obrazovanje još nisu poznati.

Sada se u javnosti spominje i financiranje prijestolonasljednika. Nedavno je rečeno da je financijska potpora planirana tek za kasnije. Tek u dobi od 21 godine Kristijan je mogao računati na financijsku potporu. Međutim, s ranom promjenom prijestolja to bi se sada moglo promijeniti. Stručnjak za kraljevsku obitelj Sebastian Olden-Jørgensen procjenjuje očekivani iznos na oko 1.206.727 eura godišnje, javlja "Dana press".

image

Kraljevska obitelj

Nils Meilvang/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 07:20