StoryEditorOCM

Ako se u blizini bolničkog magneta nađe metal, vidi se sva sila tog uređaja. Stolice lete okolo, postaju projektili!

Piše MOZAIK SD
2. siječnja 2024. - 15:50

Ako se u blizini bolničkog magneta nađe metal, poput vješalica, invalidskih kolica, vidi se sva sila tog uređaja. Metalni predmeti lete naokolo, postaju opasni projektili.

- Obzirom da pri MR pregledu ulazite u magnetsko polje koje bi moglo privući metalne predmete sa vas i vaše odjeće i obuće, prije pregleda trebate sa sebe, iz vaših džepova i odjeće maknuti sve metalne predmete ili skinuti vlastitu odjeću i obuću te odjenuti ogrtač i papuče kojeg ćete dobiti od radiološkog osoblja.

Ti metalni predmeti obuhvaćaju:

nakit, satove, kreditne kartice, različite slušalice,

kopče, ukosnice, metalne zatvarače (patent-zatvarače), gumbe,

pribor za pisanje, naočale, džepne noževe,

"piercing"

pomične zubne proteze.

image

Magnetska snimka koljena

/Shutterstock

Također, trebate napomenuti radiološkom osoblju ako imate bilo kakve metalne predmete u tijelu (elektrostimulator srca – "pacemaker", koklearni-slušni ugradak, postoperativne klipse, umjetne zglobove, osteosintetski materijal nakon operativnog liječenja prijeloma, stentove u krvnim žilama, umjetni srčani zalisci, metalne krhotine i dr.), obzirom da iste mogu uzrokovati smetnje na snimci pri pregledu, a neke su i kontraindikacija za pregled. Neki od spomenutih operativno ugrađenih predmeta ne škode MR pregledu, no za to trebate pribaviti pisanu potvrdu od svog operatera - navode u bolnici Katarina.

O samoj metodi snimanja

Magnetska rezonancija, pojačana apsorpcija elektromagnetskoga zračenja pri prijelazu između magnetskih kvantnih stanja u nekom materijalu.

- U medicini, nuklearna magnetska rezonancija (poznata i pod akronimom MRI, od engl. Magnetic Resonance Imaging), neinvazivna je dijagnostička metoda tomografskoga prikaza tijela s pomoću snažnih magnetskih polja koja proizvodi jak elektromagnet. Izložene magnetskom polju i dodatnim radiovalovima specifične frekvencije, koje uređaj istodobno odašilje (koji, za razliku od rendgenskoga zračenja, nisu štetni), jezgre atoma vodika i nekih drugih kemijskih elemenata u bolesnikovu tijelu i same počinju odašiljati radiovalove rezonantnih frekvencija, čime odaju svoj položaj u prostoru. Svi ti podatci analiziraju se s pomoću računala, pa se dobiva detaljan trodimenzijski prikaz bolesnikova tijela s prikazom gustoće atoma vodika, na čem se temelje podatci o anatomiji, biokemiji i funkciji tkiva i organa. Magnetska rezonancija se primjenjuje u prikazu mozga, kralježnice, jetre, bubrega i drugih organa, a posebno značenje ima u dijagnostici tumora i promjena u mekanim tkivima - navodi Hrvatska enciklopedija LZ Miroslav Krleža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:57