StoryEditor
Modaljetna nezgoda

Krema za sunčanje zaprljala vam je odjeću? Otkrivamo kako najuspješnije ukloniti mrlje, čak i stare! Slijedite naša 'korak po korak' uputstva i 'fleka' će nestati

Piše T.S.M.
25. srpnja 2019. - 01:16
shutterstock_411053398

Mrlje od kreme za sunčanje na odjeći ljeti je teško izbjeći, ali nije ih nemoguće ukloniti, ma koliko se tvrdoglave činile na prvi pogled. Otkrit ćemo vam koji su najbolji načini za njihovu eliminaciju i kako se riještiti čak i starih 'fleka', pod uvjetom da su na materijalu koji trpo takve postupke.

Evo kako postupiti kad vam krema za sunčanje dispije na odjeću, korak po korak.

1. Ako je riječ o odjeći koja podnosi isključivo kemijsko čišćenje, budite jako oprezni i pažljivo uklonite kremu vlažnom tkaninom koja se ne linja, a zatim potapkajte suhom. Ako je riječ o svili, pažljivo obrišite kremu vlažnom krpom i potom bez odlaganja potopite cijeli odjevni predmet u blago sredstvo za pranje. Radi li se o odjeći od pamuka, lana ili sintetike, obrišite kremu vlažnom krpom, potapkajte suhom i mjesto na koje je kapnula pospite sodom bikarbonom, škrobnim brašnom ili dječjim puderom te slijedite daljnje upute.

2.  Nakon 30-ak minuta nježno očetkajte sodu bikarbonu s odjeće pa mrlju natrljajte jačim sredstvom za pranje. Radi li se o pamuku i lanu možete koristiti čak i sredstvo za pranje posuđa.

3.  Potopite odjeću u vruću vodu s malo sredstva za pranje, ako je u pitanju sintetika neka voda bude mlaka.

4. Isperite čistom vodom - vrućom za pamuk, mlakom za sintetiku - te operite kao i inače.

Ako se nakon pranja mrlja nije povukla, s bijele odjeće ju možete 'potjerati' uz pomoć razblaženog izbjeljivača, no pripazite na sastav materijala jer se sintetika ovakvim postupkom može oštetiti. Manje agresivno rješenje je limunov sok kojim treba premazati mrlju i izložiti ju sunčevim zrakama. 

#FLEKE#SD LITO#MRLJE#MRLJE OD KREME ZA SUNČANJE#UKLANJANJE MRLJA#KREMA ZA SUNČANJE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 08:25