StoryEditorOCM
Modamadness issue

Časopis Vogue popustio pod pritiskom: naslovna stranica portugalskog izdanja ipak uklonjena, a uredništvo se ispričalo svima koje su uvrijedili

Piše PSD
6. srpnja 2020. - 14:13

Nakon što je posljednja naslovnica portugalskog izdanja časopisa Vogue uzburkala strasti zbog optužbi da "romantiziraju mentalnu bolest" uredništvo je povuklo jednu od četiri naslovne fotografije te se ispričalo svima koje su nenamjerno uvrijedili.

U objavi na Instagramu, iz uredništva Voguea Portugal su rekli:

- Na tako važnom pitanju, kao što je mentalno zdravlje, ne možemo se dijeliti. Vogue Portugal donio je odluku o povlačenju jedne od četiri naslovnice našeg izdanja za srpanj / kolovoz, koja prikazuje prizor iz psihijatrijske bolnice. Također se duboko ispričavamo ikome koga smo na ikakav način uvrijedili. Sada smo svjesni da teme kao što je mentalno zdravlje trebaju puno promišljeniji pristup.

Mentalno zdravlje samo je jedna od tema obuhvaćenih u ovom izdanju i nikako je nismo htjeli usporediti s temom "ludila", već joj pristupiti kao jednoj strani ljudskog ponašanja, stoji u javnoj isprici.

- Svjesni smo važnosti teme mentalnog zdravlja i naša je namjera bila da kroz vizualnu naraciju stavimo središte pozornosti na najrelevantnija pitanja ovih dana, zaključili su.

Podsjetimo, prošlog tjedna publikacija je objavila četiri naslovnice za svoje izdanje 'Madness Issue' ili 'Problem ludila', od kojih je jedna prikazivala prizor žene u kadi koju dvije medicinske sestre njeguju u psihijatrijskoj bolnici. Fotografija, koju je snimio fotograf Branislav Simoncik, uspoređena je s romanom Sylvie Plath 'Stakleno zvono' i filmom iz 1999. 'Prekinuta mladost'.

Jo Loughran, direktor 'Time to Change' kampanje protiv stigme mentalnog zdravlja naslovnicu Voguea opisao je naslovnicu kao "razočaravajuću i izvan svog vremena", a oštrim kritika su se priključili i brojni slavni, među kojima i Poorna Bell, književnica i voditeljica kampanje za mentalno zdravlje.

Kritikama su se priključili i korisnici društvenih mreža koji su časopis Vogue optužili za glamuriziranje mentalnog zdravlja. 

Vogue se u početku opravdavao izjavom da naslovnica "istražuje povijesni kontekst mentalnog zdravlja i osmišljena je da odražava stvarni život i autentične priče“, a za spornu fotografiju su rekli da je "nadahnuta dubokim istraživanjima stotina reportažnih fotografija nekih od najrelevantnijih i najpoznatijih fotografa koji su snimili bolnice za mentalno zdravlje".

Ipak, pod pritiskom javnosti i sami su spoznali da im je ideja bila zasnovana na dobroj namjeri, no da je realizacija iste otišla u potpuno drugom smjeru.

Osim spomenute fotografije koja je izazvala oštre negativne kritike, Vogue je za posljednje portugalsko izdanje pripremio još tri naslovnice. Na jednoj verziji naslovnice nalazi se krupni kadar žene koja u rukama drži model ljudskog srca, dok druga prikazuje ženu u crnoj predimenzioniranoj haljini ispod koje izlazi više ženskih nogu. Na posljednjoj verziji prikazana je žena na snimanju, srušena na stolcu pokraj slike more dok pokraj nje stoji žena sa zaštitnom maskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 08:50