StoryEditorOCM
Modaproblem ludila

Časopis Vogue naišao na oštre kritike zbog posljednje naslovnice: Mentalno zdravlje nije modni trend! Ovo je neprimjereno i izvan svog vremena

Piše PSD
3. srpnja 2020. - 18:41

Portugalsko izdanje časopisa Vogue za srpanj i kolovoz naišlo je na oštru kritiku zbog naslovne stranice koja je objavljena pod nazivom 'Problem ludila' ili izvorno 'Madness Issue'.

Naime, na naslovnoj stranici posljednjeg portugalskog izdanja časopisa Vogue našla se fotografija na kojoj je prikazana žena u kadi pokraj koje se nalaze dvije medicinske sestre, aludirajući na psihijatrijsku bolnicu. Slika koju je snimio fotograf Branislav Simoncik postala je predmetom brojnih rasprava nakon što je opisana kao “romantiziranje psihičke bolesti“ te je uspoređena s romanom Sylvie Plath 'Stakleno zvono' i filmom iz 1999. 'Prekinuta mladost'.

Jo Loughran, direktor 'Time to Change', kampanje protiv stigme mentalnog zdravlja, rekao je za The Independent da je naslovnica "razočaravajuća i izvan svog vremena“.

- Mentalno zdravlje nije modni trend. Ovo je odvratno, bezosjećajno i neprimjereno, samo su neki od komentara,  a književnica i voditeljica kampanje za mentalno zdravlje Poorna Bell prozvala je Vogue u ime svakoga tko je ikada bio u psihijatrijskoj bolnici ili tko je sličan slučaj imao u svojoj blizini.

U potpisu naslovnice portugalskog izdanja časopisa Vogue, koji promovira mentalno zdravlje, stoji natpis: Riječ je o ljubavi. O životu. Riječ je o nama. I o tebi. Riječ je o zdravlju. Riječ je o mentalnom zdravlju.

Za temu 'Problem ludila' časopis je pripremio čak četiri naslovnice. Osim spomenute fotografije koja je izazvala oštre negativne kritike, na jednoj verziji naslovnice nalazi se krupni kadar žene koja u rukama drži model ljudskog srca, dok druga prikazuje ženu u crnoj predimenzioniranoj haljini ispod koje izlazi više ženskih nogu. Na posljednjoj verziji prikazana je žena na snimanju, srušena na stolcu pokraj slike more dok pokraj nje stoji žena sa zaštitnom maskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 15:37