StoryEditor
LjepotaNIJE PROBLEM

Želite sami napraviti aloe veru? Dajemo vam recept koji briše bore, ublažava opekline i poboljšava teksturu kose

Piše Javorka Luetić
5. travnja 2018. - 17:11

Prije pripreme temeljito operite ruke i pripremite čist pribor da se gel ne bi kontaminirao. Odrežite jedan do dva vanjska lista aloje (vanjski su zreliji i bogatiji gelom), pazeći pri tome da ne oštetite biljku. Listove postavite okomito na šalicu i pustite desetak minuta da sok iscuri. Zatim strugalicom za povrće ogulite vanjski zeleni dio lista dok ne dođete do gela koji se nalazi u sredini.

Žličicom odvojite gel iz lista i stavite ga u čistu posudicu. Obzirom da je jako osjetljiv morate ga potrošiti u roku od tjedan dana.

No ako želite imati veću količinu i sačuvati ga na mjesec ili dva možete ga pomiješati sa vitaminom C koji će poslužiti kao konzervans (umiješajte 500 mg vitamina C za svaku ¼ šalice) ili dodajte nekoliko kapi ulja s vitaminom E. Sve to možete napraviti i u blenderu.

Prebacite gel u čistu steriliziranu staklenu posudicu i čuvajte u hladnjaku te koristite za ublažavanje iritacije kože. Pola šalice gela možete pomiješati i sa ¼ šalice otopljenog kokosovog ulja i tako dobiti ljekoviti hidratantni losion za masažu, odnosno za uklanjanje bora. Dovoljno je tri minute nježno masirati gelom kožu na kojoj su se pojavile bore, s tim da na žličicu gelu možete dodati jednu kapsulu vitamina E. Redovitom masažom prije spavanje već za nekoliko tjedana na licu ćete primijetiti znatno poboljšanje.

Snagu aloje vere možete iskoristiti i u slučaju oštećene kose. Biljka pomaže u obnovi kose i brine se da bude sjana te da brže raste. Samo otvorite list aloje i iz njega istisnite gel koji potom treba pomiješati sa žlicom bademovog ulja. Tu mješavinu nanesite na kosu, pustite da djeluje 20 minuta, a nakon toga operite kosu na uobičajeni način.

#ALOE VERA

Izdvojeno

16. lipanj 2020 22:50