Ljekovita svojstva kurkume tisućljećima su poznata u kineskoj i indijskoj medicini, gdje se najčešće koristila kao prirodni lijek protiv različitih upala. Vjeruje se da ovaj osobiti korijen istodobno poboljšava boju i okus hrane, ali i umne sposobnosti, pa se posljednjih godina jarko žuti začin udomaćio i u zapadnjačkoj prehrani.
Kurkuma se smatra prirodnim ‘čistačem organizma’, a tajna njegove ljekovitosti se krije upravo u žutonarančastoj boji koja se zove kurkumin. Taj sastojak ima blagotvorno djelovanje kod ljudi s uznapredovalim oblikom bolesti jetre, osobito kod tzv. masne jetre (fibroze.)
Kurkumin, naime, potiče jetru i žučnjak na pojačano izlučivanje žuči, bilirubina i kolesterola. Starenjem se njihovo izlučivanje smanjuje zbog čega se usporava probava, metaboli...
Kurkuma se smatra prirodnim ‘čistačem organizma’, a tajna njegove ljekovitosti se krije upravo u žutonarančastoj boji koja se zove kurkumin. Taj sastojak ima blagotvorno djelovanje kod ljudi s uznapredovalim oblikom bolesti jetre, osobito kod tzv. masne jetre (fibroze.)
Kurkumin, naime, potiče jetru i žučnjak na pojačano izlučivanje žuči, bilirubina i kolesterola. Starenjem se njihovo izlučivanje smanjuje zbog čega se usporava probava, metaboli...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....