Sa svojim zaštićenim proizvodima poput hrapoćuše i vitalca Brač već slovi kao malo gastronomsko središte.
Neizostavan sastojak noninih kuhinja na Braču je neminovno bio i varenik. Zahvaljujući nutricionistici Olji Marinić on je spašen od zaborava, a ima i svoju manifestaciju. Brač je, naime, prva dva dana u listopadu, po deveti put, rezervirao za Dane varenika. Prvog je dana domaćin bio Supetar, a u petak se priča nastavlja u Bolu.
No, što je varenik? Riječ je o reduciranom vinskom moštu koji se koristio za porast gradacije vina pri pripravi prošeka, a u kuhinji kao zaslađivač i začin. Bilo je to u vrijeme kada šećer nije bio toliko dostupan pa je varenik bio neizostavan pripravak u svakom domaćinstvu.
- Sjećam se iz vremena kad ga je pripremala moja nona, radio se...
Neizostavan sastojak noninih kuhinja na Braču je neminovno bio i varenik. Zahvaljujući nutricionistici Olji Marinić on je spašen od zaborava, a ima i svoju manifestaciju. Brač je, naime, prva dva dana u listopadu, po deveti put, rezervirao za Dane varenika. Prvog je dana domaćin bio Supetar, a u petak se priča nastavlja u Bolu.
No, što je varenik? Riječ je o reduciranom vinskom moštu koji se koristio za porast gradacije vina pri pripravi prošeka, a u kuhinji kao zaslađivač i začin. Bilo je to u vrijeme kada šećer nije bio toliko dostupan pa je varenik bio neizostavan pripravak u svakom domaćinstvu.
- Sjećam se iz vremena kad ga je pripremala moja nona, radio se...