StoryEditorOCM
Hranabračka delicija

Znate li što je varenik, kako se sprema i zašto je nezamjenjiv u kuhinji?

Piše PSD.
2. listopada 2015. - 16:27
Sa svojim zaštićenim proizvodima poput hrapoćuše i vitalca Brač već slovi kao malo gastronomsko središte.

Neizostavan sastojak noninih kuhinja na Braču je neminovno bio i varenik. Zahvaljujući nutricionistici Olji Marinić on je spašen od zaborava, a ima i svoju manifestaciju. Brač je, naime, prva dva dana u listopadu, po deveti put, rezervirao za Dane varenika. Prvog je dana domaćin bio Supetar, a u petak se priča nastavlja u Bolu.

No, što je varenik? Riječ je o reduciranom vinskom moštu koji se koristio za porast gradacije vina pri pripravi prošeka, a u kuhinji kao zaslađivač i začin. Bilo je to u vrijeme kada šećer nije bio toliko dostupan pa je varenik bio neizostavan pripravak u svakom domaćinstvu.



- Sjećam se iz vremena kad ga je pripremala moja nona, radio se...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2024 02:05