StoryEditorOCM
HranaNEZAMISLIVO BEZ NJEGA

Znate li koliki je maslacu zapravo rok trajanja? Može trajati duže od datuma otisnutog na pakiranju, bitno je samo da ga ne izlažete ovim trima stvarima

Piše Kruno Petrinović
19. kolovoza 2022. - 16:56

Postoje namirnice - poput soli, meda, šećera... - koje bez obzira na rok upotrebe otisnut na njihovoj ambalaži zapravo možemo uvijek koristiti bez ikakve opasnosti za zdravlje.

No, što je s maslacem, mliječnim proizvodom s 80 posto mliječne masti bez kojeg mnogi zamisliti doručak ili pripremu ručka?

Osnovno pravilo je da se u procjeni je li maslac dobar za upotrebu zapravo ne treba oslanjati na rok trajanja otisnut na pakiranju.

Jer ako se skladišti i čuva na niskim temperaturama, može i ispod ništice u zamrzivaču, njegov je rok zdravstvene ispravnosti i trajanja mnogo dulji od proizvođačeva roka za konzumaciju.

Najveću opasnost za sve mliječne proizvode, pa tako i za maslac, predstavlja izloženost toplini, svjetlu i zraku, što ih čini kvarljivijim, piše Gloria.

Zašto je ghee zahvalan?

To su ljudi znali od davnina, pa su tako u doba prije hladnjaka i zamrzivača u Indiji i drugim zemljama s relativno visokim temperaturama maslac skladištili kao - maslo (ili ghee, što je mlađoj generaciji danas mnogo popularniji naziv).

image

Preiprema pročišćenog maslaca poznatog kao ghee

Afp


Ghee možemo naći i kod nas u trgovinama zdrave hrane, dobiva se tako da se maslac duže vrijeme prokuhava na laganoj vatri, dok sva voda ne ispari, a pritom se iz lonca ručno ili procjeđivanjem uklanjaju i sve ostale nečistoće.

Dok je još u tekućem stanju taj pročišćeni maslac prelijeva se u posudu/staklenku u kojoj će se skladištiti, a nije ga potrebno čuvati na hladnom mjestu, nego svoja svojstva zadržava i na sobnoj temperaturi.

Koristi se kuhanje i prženje, kao zamjena za ulje, a ajurvedska medicina pripisuje mu razna blagotvorna svojstva kao povećanje dugovječnosti i inteligencije, te poboljšanje memorije.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 08:24