StoryEditorOCM
HranaGASTRO DESTINACIJA

Vodič za gurmane: delicije koje morate probati prilikom posjete Zadru

18. veljače 2016. - 16:14
biraj_zadar5-160216-(1)

Kaljski brudet, paški sir i paška skuta, bukovačka jaretina, novigradska dagnja, benkovački prisnac, srdele na saljski, ninski šokol, biogradska ćućka – to su samo neka od jela i delikatesnih proizvoda koja su kroz povijest nastala u zadarskom okruženju, dobila toponimski pridjev, ušla kao posebna gastronomska vrijednost na zadarske domaćinske trpeze, pa i u ponudu ovdašnjih konoba i restorana, ustalila se na njima, a da pritom nisu izgubila izvornu oznaku porijekla u nazivu.

Osim časne iznimke – zadarske torte s narančom – zapravo ne postoji jelo koje bi se imenom posebno vezalo za Zadar, a još manje ono koje bi bilo specijalni zadarski recept, "patent" koji bi Zadar i Zadrani mogli potpisati ili prisvojiti. Ne postoji gastronomska inačica košarke koju je "Zadar stvorija"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. studeni 2024 20:50