StoryEditor
Hranavrlo korisno!

Uz ove trikove više vam nikad neće podvaliti umjetni med

Piše PSD.
22. listopada 2015. - 21:41
Med je jedna pod najzdravijih i najdragocjenijih namirnica na svijetu, zbog čega se svima preporuča njegovo konzumiranje tijekom cijele godine, a posebno s prvim hladnim danima kada je našem organizmu potrebna dodatna pomoć za jačanje imuniteta.

Sve njegove blagodati, međutim, padaju u vodu ukoliko se ne radi o vrhunskom, sasvim prirodnom medu, no unatoč svim natpisima koje možemo vidjeti na teglicama, nikada zapravo nismo sigurni što kupujemo.

Prikupili smo stoga nekoliko savjeta koji će vam pouzdano otkriti krije li se u vašoj teglici meda pravo blago ili tek još jedna podvala koju ste skupo platili.

1. Teglu meda okrenite naopako te promatrajte što se događa sa sadržajem. Pojavi li se unutar tegle veliki mjehur, to upućuje da ste kupili pravi, prirodni med.

2. Protrljajte malo meda među prstima. Ukoliko se jako lijepi, znači da ima dodanih šećera ili umjetnih zaslađivača. Pravi med pod prstima će ostaviti lagano 'voskast' osjećaj te ćete osjetiti kako se pomalo upija u kožu.

3. Nekoliko kapljica meda stavite na komad papira ili papirnatog ručnika. Ukoliko ubrzo 'probije' papir znači da je u njega dodavana voda. Čisti med ne bi trebao duže vrijeme prodrijeti kroz papir.

4. U čašu vode stavite jednu žličicu meda te promatrajte što se događa. Prravi med će potonuti na dno i lagano se zgrudati, dok će se umjetni početi otapati u vodi.

5. Ukoliko se u vašem domu pojavljuju mravi, stavite žličicu meda u njihovu blizinu. Mrave će odmah privući med u koji su dodani šećeri, no pravi med sigurno neće. Naime, pčele insiktivno upravo medom štite svoje košnice od štetočina poput mrava.

6. Ukoliko kod kuće već duže imate teglicu meda i još je u tekućem stanju, vjerojatno nije riječ o prirodnom proizvodu. Pravi med s vremenom će se uvijek kristalizirati, a kako biste ga vratili u tekuće stanje potrebno je samo teglu potopiti u posudu s toplom vodom.

psd, foto: shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 14:12