
Vrijeme je kupina, bobica bogatih vitaminom A, C, K, vlaknima, antioksidansima. Neki ih vole jesti, a neki ih obožavaju i piti. Osim sokova od kupina često se rade i likeri, a svatko ima neki provjereni recept tako da ih postoji mnogo koji su u upotrebi, od najjednostavnijih do onih malko kompliciranih. Donosimo vam tri recepta s kojima ćete dobiti prave domaće likere od kupina.
PRVI RECEPT
SASTOJCI:
- 1kg kupina
- 1kg šećera
- 1l rakije
PRIPREMA:
U staklenku staviti kupine, šećer i rakiju. Držati staklenku na suncu mjesec dana i povremeno je promiješati. Nakon mjesec dana prosijediti i staviti u bocu.
DRUGI RECEPT
SASTOJCI:
- 1 kg kupina
- 1 kg smeđeg šećera
- 1 l rakije
- 1 žličica mladih karanfilića
PRIPREMA:
U staklenku staviti kupine i smeđi šećer i dva-tri dana miješati dok se šećer ne otopi. Nakon toga dodati rakiju i žličicu mladih karanfilića. Nakon mjesec dana procijediti i staviti u bocu.
TREĆI RECEPT
SASTOJCI:
- 1 kg kupina
- 1 kg šećera
- 2 l crnog kvalitetnijeg vina
- 0.5 l ruma
- 2 vanilin šećera
PRIPREMA:
U lonac staviti vino i šećer. Dodati kupine koje ćete malo izgniječiti. Kuhati dok smjesa ne zavri. Zatim dodati vanilin šećer i rum. Smjesu procijediti kroz gustu gazu.