StoryEditorOCM
Hranasad joj ide stađun

Treba li strahovati od ribe koja je mnogima često na pijatu? Poznati stručnjak otkriva kako je najbolje jesti salpu

Piše Branimir Periša
24. travnja 2023. - 19:29

Prema tekstu objavljenom ovih dana na jednom portalu, ispada da su prodavači salpi, toliko uobičajene i cijenjene naše ribe u najmanju ruku dileri opasnog opijata, zapravo otrovnog spoja ciguatoksina koji se taloži u mesu te ribe te kod konzumenta izaziva mučnine, vrtoglavice, čak i halucinacije. Da bi dospjeli "u sedmo nebo", antički su Rimljani navodno, namjerno jeli salpu!

To je dakle – šalimo se naravno – ovisnička tajna svih onih kojima je salpa riba u samome vrhu gastronomije, nasuprot ostalima koji je baš i ne vole zbog "šporke utrobe" nabrekle od dugačkih, obilnih crijeva, kao u svih biljojeda.

Rečeni tekst bombastične je intonacije i u dobroj mjeri stigmatizira ribu kojoj upravo u svibnju ide štađun, kada su posebno velike i slasne.

Doduše, autori potpisani s ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 14:07