StoryEditor
HranaGASTRONOMSKI HAPPENING

Slavni nizozemski kulinarski mag, čiji je rad ovjenčan dvjema Michelinovim zvjezdicama, nikad nije čuo za našu deliciju: evo kako smo ga nagovorili da je proba

26. kolovoza 2018. - 00:02

Poznati nizozemski chef Jeroen Sportel, kuhar koji je u karijeri, makar su mu tek 42 godine, u dva različita restorana dobio Michelinove zvjezdice, stigao je u Zadar, kako bi u restoranu "Foša" večeras pripremio večeru za ograničeni broj od 15 gostiju, a sve u sklopu jadranskog gastronomskog happeninga koji u nekoliko obalnih restorana organizira međunarodna restoraterska asocijacija Jeunes Restaurateurs (JRE).

Ti će restorani ugostiti svoje kolege iz Italije, Francuske, Švicarske, Njemačke, Nizozemske i Engleske u sklopu projekta "Chefs at Sea", ljetnom pandanu zimskog gastronomskog i globalnog happeninga "Chefs at Snow".

Michelinove zvjezdice

To je naziv večere u sklopu koje će vrlo ograničen broj gostiju koji su na vrijeme rezervirali mjesto u restoranima "San Rocco" u Brtonigli, "Marina" u Novigradu, Villa "Ariston" u Opatiji, "Badi" u Umagu, "Foša" u Zadru i "Pelegrini" u Šibeniku imati jedinstvenu priliku kušati autorska jela stranih i poznatih chefova, osmišljena upravo za tu priliku.

- Smatram da ovakvi projekti pomažu promicanju vrijednosti hrvatske gastronomije. Hrvatska se kao destinacija uzdiže te je samo moramo prezentirati u dobrom smjeru, jer osim luksuzne destinacije i prirodnih ljepota imamo i izvornu kvalitetnu namirnicu s kojom možemo konkurirati svijetu – kazao je o ovom projektu Rudolf Štefan, chef šibenskog restorana "Pelegrini", koji je ove godine dobio Michelinovu zvjezdicu.

U "Foši", u kojoj je šef kuhinje već nekoliko godina mladi ali već priznati i poznati chef Saša Began, gostuje Sportel s večerom od pet sljedova u kojima će spojiti azijsku i francusku kuhinju. Sportel stiže iz vlastitog restorana "Vive la Vie" u nizozemskom gradu Groningenu. Ima 20 godina kuharskog iskustva, a zanimljivo je da je svojedobno putujući Azijom, Australijom i Novim Zelandom skupljao različita kulinarska saznanja pa su ta putovanja bitno utjecala na njegovu kulinarsku filozofiju.

Međutim, kod Sportela je najzanimljivije da je čak dva puta, u dva različita restorana, osvojio Michelinovu zvjezdicu. Točnije, dobili su ih restorani u kojima je radio.

Prvi put je to bilo 2007. u "Vlindertuinu", jednom od najboljih restorana na sjeveru Nizozemske, u kojem je u to doba bio "samo" šef kuhinje, a onda ove godine ponovno, kada je njegov vlastiti restoran "Vive la Vie" dobio jednog "Michelina".

- Bit ću iskren i priznati da malo znam o mediteranskoj i dalmatinskoj kuhinji – rekao nam je u petak Sportel.

- Do sada sam znao uglavnom o paštama i sličnim stvarima, a sad sam probao neke vaše, jadranske delicije. Saša mi je pripremio morskog ježa i kamenice. Oduševljen sam tim okusima koji su puniji, ukusniji, bolji od onoga s čime sam dosad radio.

A najviše su me oduševila vaša vina, i to vina zadarskog kraja. Sinoć sam pio vaš pošip, prvi put sam se susreo s tim vinom i oduševljen sam. Nisam znao da imate tako dobra vina - iznenađeno će Sportel.

Večera od 1 000 kuna

A oduševio se Michelinov chef i onim što smo baš mi iz "Slobodne" jučer preporučili. Morskim jajetom. Nikad nije čuo za taj proizvod mora, a kad mu ga je kolega Began otvorio, nije mogao vjerovati kakav je okus otkrio. I ono žuto meso iz unutrašnjost jaja, s izrazitim okusom joda, slistio do kraja.

Sportel je inače prvi chef koji stiže kuhati u Zadar iz restorana s Michelinovom zvjezdicom, a u ovoj priči asocijacije JRE jedna je od najvećih kuharskih zvijezda. Svoje će kulinarsko znanje pretvoriti u vrhunski gastronomski doživljaj kroz ova jela: pečeni brancin s dashijem i lubenicom, rižoto od tartufa sa žumanjkom, parmezanom i celerom, kozice sa svinjskom potrbušinom, pačja prsa i prženu pačju jetru, te jagode s kozjim jogurtom, bijelom čokoladom i aloa verom.

Cijena večere koju će pripremati Sportel je 1000 kn, uključujući izmjene vina.

Evo tko još od europski poznatih šefova kuhinja i gdje kuha ove subote u sklopu projekta "Chefs at sea": Clement Bidard u restoranu "San Rocco" u Brtonigli, u "Villi Ariston" u Opatiji gostuje Christian Mittermeier, u kuhinji chefa Rudolfa Štefana u šibenskom "Pelegriniju" gostuje Nikita Sergeev, chef restorana "L’ Arcade" iz Porto San Giorgia u Italiji, švicarski chef Heribert Dietrich će gostovati u umaškom restoranu "Badi", dok će engleski chef Mark Dixon gostovati u "Marini" u Novigradu.

 

item - id = 562476
related id = 0 -> 1126895
related id = 1 -> 562660
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2021 23:53