StoryEditorOCM
HranaMLJAC

Sarma im nije do koljena: za Veliku Gospu u Cetinskoj krajini neizostavni su sinjski arambaši. Evo priče o tom jelu, a donosimo i originalan recept

Piše Toni Paštar
12. kolovoza 2021. - 11:16

U Cetinskoj krajini među svim vrstama hrane koja će biti pripremljena za Veliku Gospu neizostavno je i njegovo veličanstvo - sinjski arambaš. 

Ovo tradicijsko jelo Sinja i cetinskog kraja i način njegove pripreme uvršteni su na popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Zato doći u Sinj, a ne probati sinjske arambaše, neoprostivi je gastronomski grijeh. Sinjani kažu da sinjski arambaši mogu biti napravljeni od listova kupusa koji se kiselio tko zna gdje, ali dodaju da nezaboravni okus toj deliciji daje upravo kupus proizveden na nekoliko mikrolokacija u sinjskom kraju, ukiseljen na tradicionalni način s kuhinjskom soli kao jedinim konzervansom.

Ne tako davno, dobro pamte stariji, svako seosko domaćinstvo u pripremi za zimu obavezno je tamo u srpnju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:16