
Vrijeme je od smokava i nipošto ga ne biste smjeli preskočiti!
Dakako da osobe koje imaju problema s povišenom razinom šećera u krvi i koje su na redukcijskoj prehrani trebaju voditi računa i o njihovoj kalorijskoj vrijednosti.
Jedna velika sirova smokva ima 47 kalorija, što je čini odličnim voćem za jedan lagani obrok.
Smokve zaista imaju brojne blagodati, prebogate su toliko važnim vlaknima koja pomažu sporoj probavi, riješavaju zatvor, ali i pridonose osjećaju sitosti. Također pridonose snižavanju kolesterola.
Suhe smokve, jednako kao i svježe u kojima upravo uživamo, posjeduju izvrsna antioksidativna svojstva. Antioksidansi djeluju kao "protuotrov“ za slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice u tijelu.
Smokve su dobar izvor kalcija koji je izuzetno važan u prevenciji osteoporoze, izvor raznih vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin K, B vitamine, kalij, magnezij, cink, bakar, mangan i željezo.
Smokve ne moramo jesti samo kao plod ili u džemu, što vjerojatno najčešće radimo, naš prijedlog za hranjiv i prezdrav doručak glasi: slatko- slane smokve na tostu!
Recepte prenosimo sa stranice naturala.hr.
SLATKO-SLANE SMOKVE NA TOSTU
Sastojci
– kruh sa sjemenkama
– krem sir za mazanje
– smokve
– maslinovo ulje
– med
– morska sol
Priprema
Na kruh namažite krem sir. Na vrh stavite narezane zrele smokve i pospite maslinovim uljem i medom. Začinite lagano morskom solju.
PARFE OD SMOKAVA I ORAHA
Sastojci
– 2 zrele smokve, narezane na šestine
– 2 žlice cijelih oraha
– 1 šalica običnog grčkog jogurta
– med ili javorov sirup
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
Narežite smokve na četvrtine ili šestine i stavite ih na lim za pečenje, s narezanom stranom prema gore. Stavite i orahe na lim za pečenje
Orahe pecite 5 do 8 minuta (dok se ne tostiraju i dobe laganu boju), a smokve 15 do 20 minuta, ili dok sokovi ne iscure, a one postanu mekane na dodir. Maknite smokve iz pećnice i pustite da se ohlade.
U čašu dodajte sloj jogurta, nakon čega slijedi sloj pečenih smokava i oraha te malo meda. Dodajte još jedan sloj jogurta te na vrh smokve, orah i med.