StoryEditor
Hranagastro blago

S ovim jelima i ukusima ste svi odrasli, a mi vam nudimo ekskluzivnu priliku da ih ponovno oživite u svojoj kuhinji i doživite na nepcima

Piše Tanja Šimundić Bendić
16. rujna 2020. - 14:34

Odlučili smo vam razmaziti nepca, povesti vas u svijet tradicionalne dalmatinske kužine, pokazati vam obilje s naših otoka, priobalja i Zagore, koje je prikupila legendarna kuharica Dika Marjanović-Radica. Godinama je ona pažljivo zapisivala delicije pučke i svečane kuhinje, što su ih dalmatinske bake dobivale od svojih mama i baka, a onda ih prenosile svojim kćerkama i unučadi.

Dika je to uvezala u jednu od najopsežnijih dalmatinskih zbirki recepata koji nose običaje, tradiciju, kulturu, sezonalitet kraja u kojem su stvarani. Slobodna Dalmacija i Tommy vas vode na jedinstveno gastronomsko putovanje, darivajući vam recepture jela dalmatinske baštine, na takav način pokušavajući sačuvati blago za neke nove generacije. I ne dozvoliti da ono u navali moderne gastronomije nestane s naših trpeza.

Krećemo od sutra, s prvim receptom i tijekom dva sljedeća mjeseca, dva puta tjedno na stranicama Slobodne Dalmacije objavljivat ćemo izvatke iz Dikina opusa. Moći ćete nas pratiti i na portalu i facebooku Slobodne Dalmacije, te na našem Instagram profilu, sa željom da nakon čitanja što prije krenete u Tommyjeve dućane i oboružate se potrebnim sastojcima. A onda u kuhinji i sami okušate blago naše kužine.

Pa ako nas i zateknu vatreni repovi novog jesenskog i zimskog vala korona-pandemije, nećemo se prepuštati negativitetu. Radije ćemo birati obiteljsko okružje i okuse koje pamtimo, i uz sigurno društvo krenuti u pravcu boljih misli. Jer uz dobru hranu i drage, bliske ljude trenutne nelagode neće nestati, ali će se lakše podnositi. Ma znate to i sami. I zato, krenimo zajedno u pravcu znanih nam okusa, zaronimo u svijet delikatesa, u dalmatinsku tradiciju i svevremensku svakodnevicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2022 13:40