StoryEditor
HranaSami isprobajte

Preplaćujete unaprijed pakirane vrećice, a doma možete sami napraviti svoj ‘miks‘: ove kombinacije začina su najpopularnije, evo par ideja za jela

Piše J. V.
4. svibnja 2020. - 11:40
Chassenet/AFP

Oni koji su se u karanteni pretvorili u kulinarske čarobnjake ili se barem trude to postati, znaju sigurno za "zlatno pravilo" svakog pothvata u kuhinji.

Namirnice bi trebale biti svježe, a trebala bi i količina elana biti na visini, no bez jedne komponente nikako ne ide. Naravno, govorimo o začinima, koji jelo mogu podići na sasvim novu razinu, samo jednim prstohvatom.

Ali, kad su začini u pitanju, vrijedi ona "ili jesi ili nisi". Klasičari se tako drže soli, papra i maslinova ulja, dok oni na suprotnom kraju spektra pune kuhinjske ormariće svim mogućim mješavinama začina koji su im dostupni. Priznajte, imate li još uvijek negdje vrećicu začina za kuhano vino? A što je s češnjakom u svim mogućim oblicima i s dodacima, u prahovima i granulama?

Treba ići za tim da i začinima može isteći rok trajanja. Zato je ponekad bolje ne gomilati, već se držati onih temeljnih, koje koristite u kuhanju barem jednom tjedno, piše Self. Genijalno je zapravo to što možete onda svoje začine miješati po želji kod kuće, čuvati u staklenim posudama za ubuduće, a ove su kombinacije u zadnje vrijeme naročito popularne:

1. Miks "pumpkin spice"

Tipično se koristi na jesen, ali, uostalom, tko kaže? Ovu mirisnu mješavinu ne morate plaćati dodatno u trgovinama, nego samo kod kuće izmiješajte začine koji se zasigurno nalaze u vašoj smočnici. Koristite mješavinu za posipanje po jabukama ili kruškama, začinite njome zobenu kašu ili ju pospite po tek pečenom batatu.

Sastojci:

- 4 žlice cimeta

- 2 žlice muškatnog oraščića

- 2 žlicice đumbira u prahu

- 2 žličice pimenta

image
Igor Stevanovic/Science Photo /AFP

2. Meksička kombinacija

Postoje začini za meksička jela i unaprijed pakirani u vrećicama, ali znatno ćete jeftinije proći, a i jelo će biti kvalitetnije začinjeno ako izmiješate sastojke kod kuće. Koristite ovu mješavinu kako biste podigli pileće filete, u tortiljama i fajitama. Odlično ide i s običnim pečenim povrćem.

Sastojci:

- 2 žlice čilija u prahu

- 2 žlice dimljene paprike

- 2 žlice kumina

- 1 žlica origana

- 1 žlica češnjaka u prahu

- 1/2 žličice kajenskog papra

3. Češnjak i čili

Za one koji vole "papreniju" hranu i mogu ju podnijeti. Miks se odlično slaže s bilo kojom vrstom graha, ali i s piletinom i drugim vrstama mesa.

Sastojci:

- 3 žlice čilija u prahu

- 2 žlice češnjaka u prahu

- 2 žlice kumina

- 1 žličica origana

- 1 žličica dimljene paprike

4. Miks "italiano"

Kupovati unaprijed izmiješane začine za poznata jela talijanske kuhinje mogu vas ograničiti u eksperimentiranju. Pa i "recept" za mješavinu začina koju donosimo možete proširiti po vlastitoj želji i koristti u umacima za tjestenine, na mesu ili pizzi.

Sastojci:

- 2 žlice origana

- 1 žlica bosiljka

- 1 žlica peršina

- 1 žlica timijana

- 1 žličica češnjaka u prahu

- 1/4 žličice čilija u prahu

5. Kurkuma + sol

Ako pazite na zdravu ishranu, to ne zanči da u potpunosti morate eliminirati sol. Dapače, većina soli koju konzumirao dolazi iz prerađene hrane i aditiva, a ne iz kuhinjske soljenke.

Ovako izmiješani začin možete koristiti u kombinaciji s kokosovim uljem kako biste začinili kokice, a odlično ide i s pečenim krumpirom.

Sastojci:

- 3 žlice mljevene kurkume

- 3 žlice mljevene dimljene paprike

- 1/4 žličice kajenskog papra

- 1 žlica kuhinjske soli

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2021 00:19