StoryEditorOCM
Hranalijepa gastro naša

Pelegrini i restoran 360º zaslužili su zvjezdice, no pročitajte kojim jelom je splitska konoba osvojila Michelinovog inspektora i dobila preporuku prestižnog vodiča

Piše SD, T.Š.B.
2. ožujka 2018. - 09:06

Šibenski restoran Pelegrini i dubrovački 360º, dobili su jednu Michelinovu zvjezdicu, dok je lista hrvatskih restorana s Michelinovom preporukom odnosno oznakom žlice i vilice obogaćena s 24 nova restorana, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).
Rezultat je to obilaska hrvatskih restorana profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje, kaže se u priopćenju HTZ-a.
Novi vodič za Hrvatsku je objavljen na stranicama Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.
S ovogodišnjim odabirom, Hrvatska ukupno ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s Michelinovom preporukom.
Ove su godine po prvi puta dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand, koju su dobila četiri restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split). Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.
Također, ovim su izborom na Michelinovoj mapi, osim Istre, Dubrovnika i Zagreba, koji su upisani prošle godine, svoje mjesto našle i brojne druge destinacije poput Šibenika, Splita, Iloka, Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Zadra i drugih. HTZ uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju ocjenjuje snažnim poticajem za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velikom globalnom promocijom Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije.
Podsjeća kako je od hrvatskih restorana, u društvo elitnih restorana s Michelinovom zvjezdicom, prvi ušao rovinjski restoran Monte, koji je 2017. godine dobio jednu Michelinovu zvjezdicu, koju je zadržao i za 2018. godinu.
"Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta što svakako i zaslužujemo. Nove Michelinove zvjezdice i preporuka hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete. Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a njegove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta, znati valorizirati", izjavio je direktor HTZ-a Kristijan Staničić.
Tako je u dvore splitske konobe Fetivi jučer stigla vijest o osvajanju posebne Michelinove oznake Bib Gourmand, što je neizmjerno obradovalo vlasnike, obitelj Piplović. Šjor Radovan Piplović-Piple, vlasnik konobe nam veli kako je neizmjerno ponosan što mu se konoba našla u društvu još tri hrvatska restorana s novostečenom oznakom.
- Nije to mala stvar, kaže, priznanje je to za kvalitetu, pa nije Michelin takav da bi takvu ocjenu dao nekome tko ne vrijedi, priča nam svoje prve dojmove.
-Došli su kod nas ciljano, i očito ih je oduševila naša spiza. Zato je i stigla preporuka, u našem slučaju s oznakom koja se prvi put dodjeljuje. A dodjeljuje se restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. Preporuka je priznanje svim ovim godinama u ovom poslu, našoj familiji koja radi u Fetivom, svim našim žrtvovanjima i stresovima. Nije lako preživit splitsku zimu - kaže Piple.
Što od Michelinovog priznanja očekuje? Pa dobra ocjena donosi i goste, s njima, kaže Piple, i one dubljeg džepa. I to je ono što će poradovati svakog ugostitelja. A još više onog koji svojim gostima ne nudi moderne umotvorine, već pravi, domaći, tradicionalni pjat pun dobrih bokuna. Piplu ih je naučila spremati majka mu kuharica, i više je nego očito da je pritom napravila dobar posao. Ali i da je imala talentiranog đaka koji je Michelinovom inspektoru na tajnom zadatku spremio ovo:
- Jeo je brujet od sipe s purom, hobotnicu sa slanutkom, legumine ili sočivo na pršutu. Uzea je malo i hladne riblje plate i posli je završia s malo ribice pečene. Kolač mu više nije ima di stat. Točno se sićam – otkrio je tajnu odlične ocjene Radovan Piplović – Piple.

Priznanje stiglo na desetu godišnjicu

- Sretni smo da smo dobili Michelinovu zvjezdicu. Ona je došla u pravo vrijeme - za desetu godišnjicu restorana, taman uoči našeg kongresa Chefs Stage na kojeg dolaze regionalni lideri u gastronomiji - kazali su nam iz osoblja "Pelegrinija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 09:52