Žižule su aromatične voćke koje baš ovih dana počinju dozrijevati u raznim se krajevima, kako je to običaj sa starinskim sortama, različito nazivaju - u srednjoj su Dalmaciji žižule, na dubrovačkom području čičimak, drugdje čičindula i čičindra, a neki ju nazivaju i kineska datulja.
Znanstvenici tvrde kako je porijeklom iz Azije. Prezrele, pomalo osušene žižule donekle podsjećaju na slatke plodove palme datuljke. Međutim, savršeno dozrela, smeđa žižula s primjesama zelene boje ima osvježavajuću slatko-kiselu aromu, pomalo nalik na jabuku.
Plod se jede sirov, te djelomično ili potpuno osušen. Također, od plodova žižule rade se marmelade, sokovi i rakija na bazi lozovače. Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krv...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....