
Većina kućanstava pohranjuje banane u zdjelu za voće s drugim voćem, ali u roku od nekoliko dana kora promijeni boju jer počnu sazrijevati, a do kraja tjedna mogu biti tamnosmeđe, mljackave i neprivlačne.
U pokušaju da se smanji broj nepojedenih i bačenih banana, pronašli smo trikove za usporavanje procesa sazrijevanja, piše D&D.
1. IZVADITE IH IZ PLASTIČNE VREĆICE
Obavezno izvadite banane iz plastičnih vrećica u kojima ste ih donijeli iz trgovinr, jer će plastika zadržati vlagu koju banane otpuštaju kroz plin etilen dok sazrijevaju, uzrokujući da sazrijevaju još brže.
2. DALJE OD VLAGE, SUNCA I TOPLINE
Čuvajte svoje banane na radnoj površini ili negdje na sobnoj temperaturi i dalje od vlage, sunčeve svjetlosti i previsokih temperatura dok sazrijevaju.
Sve tople površine ubrzati će proces sazrijevanja, stoga ih izbjegavajte držati u blizini pećnica/toplih uređaja.
3. DALJE OD OSTALOG VOĆA
Banane treba držati podalje od ostalih proizvoda, osobito voća kao što su: breskve, rajčice, avokado, smokve i jabuke, ako ne želite da prebrzo sazriju.
Držanje banana obješenih može vam pomoći da ih očuvate svježima, budući da će svako oštećenje ili izlaganje samog mesa banane kisiku ubrzati sazrijevanje. Vješanje banana omogućuje zraku da se slobodnije kreće oko banane i potiče plin etilen da se udalji od voća.
Vješalicu za banane možete napraviti sami tako da ispod kuhinjskog elementa postavite malu kukicu.
4. PETELJKE ZAMOTAJTE U PROZIRNU FOLIJU
Također možete upotrijebiti prozirnu foliju na krajevima banana nakon što ih odvojite kako biste usporili proces sazrijevanja. Zamotajte malu količinu prozirne folije oko kraja gdje se često spajaju. Ovo će ih duže održati svježima jer hvata plin etilen na vrhu voća odakle se emitira, umjesto da dopušta da se raširi i izloži druge banane plinu.
KUGLICE ZA APSORPCIJU ETILENA
Poznati gastrobloger Mike iz Kitchen Tips Online eksperimentirao je s kuglicama za upijanje etilena kako bi smanjio brzinu sazrijevanja banana.
Kuglice su stavljene u hermetički zatvorenu posudu s nekoliko banana i držane u hladnjaku. Rezultati su uspoređeni s bananama koje su bile ostavljene na kuhinjskom pultu bez kuglica za upijanje etilena.
"Peti i šesti dan počinjemo primjećivati značajnu razliku. Osmog dana su one na kuhinjskom pultu bile znatno mekše od onih u posudi" - ustvrdio je Mike.
Do 12. dana, banane u hermetički zatvorenoj posudi s kuglicama za upijanje etilena još su imale malo zelene boje na sebi. Do 15. dana banane su bile još uvijek jestive.
Ukoliko na tržištu ne uspijevate naći ovaj proizvod (vjerujemo da se lako može naći online), pridržavajte se prva četiri pravila. Razlika će biti itekako uočljiva.