StoryEditorOCM
HranaIZVORNA HRANA

Othranila je naše bake, djedove i roditelje, a mnogi se još sjećaju njenog slasnog okusa. Definitivno se vratila u modu, hvale je i nutricionisti, jednu vrstu posebno

Piše MOZAIK SD
29. listopada 2022. - 16:20

Svinjska mast othranila je naše bake i djedove, majke i očeve. Premazanu preko "fete" mirisnog kruha, pa još s "cukrom" povrh toga, doživljavali su je kao vrhunsku poslasticu nakon cjelodnevne igre izvan kuće. Kad pričaju o djetinjstvu, kažu da im ništa što se danas nudi na policama supermarketa, čak lijepo upakirano, ne sliči tome doživljaju. Mast je bila nešto ko luksuz u doba skromnog i jednostavnog života kakvog su vodili, a poslije ostade kao neki domaći oblik literarnog "kolačića madeleine umočenog u čaj". Svi se sjećaju njenog okusa.

Mast se u svakoj kući čuvala na tamnom i hladnom mjestu da se ne pokvari, bila je kao prirodni konzervans idealan za čuvanje mesa, za Božić se redovno pojavljivala u kolačima "salenjacima", a bila je često korišten i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 12:38