Vrijeme je kasnog ljeta, ali zahvaljujući raznim voćnim delikatesama koje pohranjujemo u staklenke, njegove okuse i arome uspijevamo sačuvati i čuvati "zarobljenima" tijekom kasne jeseni, zime i proljeća.
Šljive i smokve u nas dozrijevaju tijekom ljeta, a to se voće jede svježe i sušeno, te kuhano ili pečeno kao sastojak nadjeva i umaka za slana i slatka jela. Tradicionalno se ukuhava i za marmelade/pekmeze i džemove u industrijskim pogonima, a čine to i mnoge kućanice u svojim domovima.
Pritom često koriste provjerene recepte svojih baka, koje upotpune dodacima poput želatine, šećera s okusom vanilije, nekih alkoholnih pića, octa, muškatnog oraščića, cimeta... Stoga ima razlika u načinima ukuhavanja šljiva i smokava u našim regionalnim kuhinjama i onima drugih zemalja. ...
Šljive i smokve u nas dozrijevaju tijekom ljeta, a to se voće jede svježe i sušeno, te kuhano ili pečeno kao sastojak nadjeva i umaka za slana i slatka jela. Tradicionalno se ukuhava i za marmelade/pekmeze i džemove u industrijskim pogonima, a čine to i mnoge kućanice u svojim domovima.
Pritom često koriste provjerene recepte svojih baka, koje upotpune dodacima poput želatine, šećera s okusom vanilije, nekih alkoholnih pića, octa, muškatnog oraščića, cimeta... Stoga ima razlika u načinima ukuhavanja šljiva i smokava u našim regionalnim kuhinjama i onima drugih zemalja. ...