StoryEditor
HranaOSVJEŽIMO SE

Okus joj je neodoljiv, a gotova je za 15 minuta! Donosimo vam tri super recepta s jednim ključnim sastojkom i brzom pripremom, probajte ih za vikend

16. travnja 2020. - 19:47
Ilustracija/Shutterstock

Ono što svi povezujemo s limunom je vitamin C koji jača imunitet i ubrzava metabolizam, dokazano snižava kolesterol, olakšava respiratorne tegobe.

Zapravo sve što želimo.

No limun zaslužuje obožavanje i zbog svog okusa i često ga, nažalost, zapostavljamo u svojoj kuhinji, ako izuzmemo cijeđenje limunade ili eventualno mariniranje svinjetine.

No limun je sjajan saveznik u dobivanju bogatog okusa kod brojnih drugih jela, a mi vam inspirirani njime donosimo tri jednostavna recepta, s kojim možete posladiti svoja nepca za vikend i pritom provesti malo vremena za štednjakom.

Toplo preporučamo da probate tjesteninu s umakom od limuna, garantiramo sjajan okus, a dodatno ćemo vas motivirati i činjenicom da vam za njezinu pripremu treba svega 15-ak minuta.


TJESTENINA U UMAKU OD LIMUNA


Sastojci:


1 limun

pola paketa špageta

sol

vrhnje za kuhanje

250 grama maslaca

parmezan

crni papar


Postupak

Od kore limuna izrežite dvije trake, pa ih iscjeckajte na tanke trakice i spremite za strane za završnu dekoraciju.

Izvadite maslac iz hladnjaka i izrežite ga na kocke.

Pristavite dobro posoljenu vodu za špagete.

U posudu izribajte preostalu koru limuna, a sok iscijedite i stavite sa strane.

Na izbribanu koricu u posudi, na srednje jakoj vatri, dodajte vrhnje za kuhanje i miješajte pjenjačom, dok ne uzavre. 

Potom dodajte kocke maslaca, jednu po jednu postupno, dok se svaka ne otopi, cijelo vrijeme miješajući pjenjačom.

Maknite s vatre.

Kad su špageti kuhani "al dente", prebacite ih hvataljkom u posudu s umakom, koju ćete vratiti na vatru.

Neće smetati ako se pritom prebaci i dio tekućine u kojoj su se špageti kuhali, dapače.

Kad ih prebacite u umak, još zagrabite posudicom u loncu decilitar do dva tekućine u kojoj su se kuhali i njome obogatite umak, cijelo vrijeme miješajući.

Dodajte parmezan, malo po malo, cijelo vrijeme miješajući, otprilike još tri minute. Dodajte ocijeđeni sok limuna i posolite po potrebi.

Kad izvadite porciju u tanjur ili zdjelicu, na vrh složite na tanko izrezane korice limuna i popaprite. Uživajte!

 

PILE S LIMUNOM I ČEŠNJAKOM

 

Sastojci:


1 pile

1 limun

1 glavica češnjaka

pola maslaca

maslac

sol

papar u zrnu

 

Postupak

Zagrijte pećnicu, a za to vrijeme prerežite limun na pola i izvadite mu vidljive koštice.

Prerežite nožem popola glavicu češnjaka, neoljuštenu.

Otopite maslac u posuditi.

Operite i dobro posušite pile, stavite ga na dasku na stranu da su prsa podignuta prema gore. Oštrim nožem razrežite područje između bataka i prsiju. Pile posolite i popaprite.

Prebacite ga u posudu za pečenje i dodajte sa strane polovice limuna i polovice češnjaka. Prelijte otopljenim maslacem.

Stavite peći, provjerite situaciju kroz 45 minuta ili kad pile poprimi lijepu boju. Da biste bili sigurni je li pečeno, pažljivo izvucite posudu i nožem probodite meso u predjelu zgloba. Ukoliko se pokaže bistra tekućina, piletina je gotova. Ukoliko je ružičaste boje, nastavite peći, provjeravajući svakih 5 minuta, sve dok sok ne postane bistar.

Ostavite piletinu da odstoji barem 15-ak minuta u posudi prije rezanja, to će pomoći da sokovi u mesu naprave "svoj puni posao", a i lakše ćete baratati mesom.

Prebacite pile u posudu u kojoj ćete ga servirati i prelijte umakom od pečenja.


SALATA OD LIMUNA, BROKULE I GRAHA

 

Sastojci


1 limun

maslinovo ulje

2 fileta inćuna

cvjetovi brokule

sol

crni papar

limenka bijelog graha

peršin

parmezan

 

Postupak:

U posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte limun narezan na kolutove, inćune i češnjak. Kuhajte dok limun sasvim ne omekša i malo posmeđi po rubovima, neće mu trebati više od 5-6 minuta.

Dodajte brokulu i nastavite kuhati, tresući posudom da se prime okusi, oko 5 minuta.

Dodajte ocijeđeni grah i ulijte pola šalice tople vode, začinite, pustite da sve uzavre, a onda smanjite i nastavite kuhati dok se tekućina ne reducira na pola, dodajte peršin i parmezan.

Kad servirate u tanjuru, toplu salatu pospite s još parmezana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 14:07