
Ako ste kupili veću količinu bresaka i zaboravili je u hladnjaku, Dobra hrana donosi recept kako je brzo potrošiti.
SASTOJCI:
150 g badema
50 g šećera za kremu
30 g bijelog brašna
prstohvat soli
60 g maslaca
2 žlice amaretta
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
1 jaje za premazivanje
2 žlice šećera + korica pola limuna za posip
1 pakiranje lisnatog tijesta
2 žlice džema od marelica ili po želji
2-3 breskve i/ili nektarine
PRIPREMA:
Bademe tostirajte, ohladite i sameljite u blenderu. Dodajte šećer pa još kratko blendajte, a onda dodajte brašno i sol pa ponovite postupak. Smjesi potom dodajte maslac, jaje, amaretto i vaniliju i ponovno blendajte dok ne dobijete gustu, zrnatu pastu. Lisnato tijesto podijelite na jednake dijelove i premažite ih kremom od badema. Na svaki posložite nekoliko tanko narezanih komadića breskve ili nektarine. Voće pospite šećerom u koji ste prstima utrljali limunovu koricu. Na kraju peciva uhvatite za krajeve pa ih u sredini spojite. Premažite jednim razmućenim jajem. Pecite na 220 °C prvih 10 minuta, dok se tijesto ne digne i razlista, a potom na 200 °C još 20-ak minuta ili dok peciva nisu gotova. Kad su gotova, premažite ih s malo džema koji ste prethodno zagrijali i, ako je potrebno, razrijedili vodom.