StoryEditorOCM
HranaMIRISNA I DRAGOCJENA

Od nje možete raditi džem, sok, ocat, a pohana je neodoljiva! Upravo je u cvatu, iskoristite to, ali strogo pazite na tri stvari, inače ćete sve pokvariti

Piše MOZAIK SD
3. lipnja 2022. - 10:13

Dok hodate zelenim obraslim površinama može vas zapuhnuti slatkasti, intenzivan i nadasve bogat miris. Riječ je o bazgi koja je sada u cvatu i samo je još jedna biljka u nizu koja nas uvodi u ljetne mjesece.

U prigradskim naseljima često ćete je vidjeti kao stanovnika dvorišta, ali i kao dio živica. Bazga (latinskog naziva Sambucus) biljni je rod listopadnih grmova ili niskog drveća. Osim naziva bazga, u narodu ćete čuti da je nazivaju još i zova, bazgovina, zovika… Karakteriziraju je sitni cvjetovi bijele ili nježno žute boje, a cvate od travnja do lipnja, piše Dobra hrana.

Premda će vas privući da je sravite u vodu i vazu, ove zamamne cvjetiće najbolje je smjestiti u tanjur, teglice ili boce.

Kod branja valja pronaći nezagađenu bazgu jer se njeni cvjetovi ne peru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2024 21:27