StoryEditorOCM
HranaSlatkopedija

Ne možete bez slatkog? Splićanka napravila web enciklopediju najboljih recepata za kolače, torte, keksiće...

8. veljače 2018. - 15:02

Ako ste sladokusac i volite svoje bližnje i sebe često iznenaditi nekom novom slasticom na pladnju, onda svakako ovaj tekst pročitajte do kraja jer će olakšati vaše "slatke" muke. Slatkopedija je idealno mjesto na kojem ćete pronaći apsolutno sve što vas zanima o kolačima, tortama, keksićima i ostalim slasticama, a ujedno je i prvi portal u Hrvatskoj koji je specijaliziran za slastičarstvo.
Splićanka Kate Bošković, urednica ovog "ušećerenog" portala, sa svojim je timom priredila ovu čarobnu stranicu koja obiluje receptima, novim trendovima i novostima u slastičarstvu na području Hrvatske i cijeloga svijeta. Za sve one koji vole pripaziti na kalorije, tu su i zdrave recepture. Da skratimo, vama čitateljima ostavit ćemo zadatak da bacite oko na ovu šarenu stranicu, a prvo ćemo se upoznati s Katom, koja će nam kazati kako je došla na ideju da stvori Slatkopediju.
– Ideja za pokretanje ovakvog portala stvorila se odjednom, jedne siječanjske večeri dok sam na verandi ispijala čaj i razmišljala o nekim slatkim temama – u tom sam trenutku shvatila da u Hrvatskoj ne postoji portal koji bi pisao i pratio samo slatke stvari, a da bi upravo takav portal meni trebao. Istražujući tržište, shvatila sam da nisam jedina kojoj bi taj portal trebao – da nas ima još puno kojima su slastice puno više od same hrane. Od ideje do realizacije prošlo je nekoliko mjeseci, puno neprospavanih noći, puno izazova na koje je trebalo spremno odgovoriti.
Nije bilo lako, ali osjećaj da s mojim timom, koji je spremno stao uz mene, radim nešto dobro i važno tjerao me je da ne odustanem, da dam sve od sebe i nastavim raditi sve dok ne ostvarim prvi cilj, a to je pokretanje portala – kazala nam je urednica Kate, inače novinarka po struci.
Ako vam je prst ili kompjutorski miš već krenuo istraživati stranicu, zasigurno ste mogli kliknuti na razne prozorčiće koji vam se nude na ovoj stranici. Od recepta dana, recepta tjedna, preko zdravih kolača, ukusnih palačinki, pa do razmjene iskustva čitatelja. Sigurni smo da ste već ogladnjeli i da planirate nešto pripremiti.
Nas je zanimalo tko sve čini redakciju Slatkopedije.
– U ovom trenutku u redakciji smo moja sestra Mirjana Bošković Smrekar i ja. Ona je, unatoč tomu što je po struci magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva, tijekom mojeg studiranja sa mnom upijala znanja iz područja novinarstva, a čim sam joj otkrila svoj plan o Slatkopediji, odmah je poželjela biti dio projekta. U početku je bila zadužena za vođenje društvenih mreža, ali s vremenom je pokazala i interes za pisanje tekstova. Budući da se u tome pokazala dobra, nastavila je raditi kao novinarka. Jako sam sretna što je ona uz mene u cijeloj ovoj priči jer smo uvijek dijelile sve važne uspjehe i poticale jedna drugu da dajemo sve od sebe, tako da je divno s njom dijeliti i ovaj, najveći i najdraži, uspjeh – prepričala nam je Kate te spomenula njihove bivše drage kolegice Anu Brkanlić i Ivu Lukač, koje su od početka stale uz Slatkopediju i uvelike pridonijele realizaciji tog projekta.
– Osoba koju ne smijem zaboraviti spomenuti je moja najstarija sestra Jelena, jer bez nje Slatkopedije ne bi ni bilo. Ona je od samog početka podržala ovaj projekt, stala uz nas i financijski nam pomogla, a ujedno je i zaslužna za to što Slatkopedija danas nosi upravo to ime – dodala je.
Za stavljanje recepata, ali i svih ostalih tekstova na portalu zadužena je Kate, a ponekad uskoče i Mirjana ili Ana. Surađuju s blogericama, slastičarkama i slastičarima, koje rado intervjuiraju i to objavljuju na stranici.
Zamolili smo Katu da nam u moru ovih delicija preporuči neku najbolju i tako nam olakša ove šećerne muke.
– Uh, ovo je vrlo teško pitanje, i to zbog dva razloga. Prvo je zato što ja nisam isprobala sve recepte koji su objavljeni na Slatkopediji, a drugo zato što tu ima tako puno ukusnih recepata da je vrlo teško odabrati najbolji. Mislim da na našem portalu svatko može pronaći nešto za sebe – imamo recepte i za kremaste i za suhe slastice, imamo vrlo jednostavne, ali i neke kompliciranije, a imamo i rubriku u kojoj objavljujemo recepte za zdrave slastice, tako da doista svatko može pronaći nešto za sebe – kazala nam je i na kraju priznala kako su je među brojnom konkurencijom najdraži ledeni vjetar i torta caprese poslužena s kuglicom sladoleda od vanilije. Na pitanje planiraju li ubaciti i neke slane recepte, Kate nam je potvrdila kako će ipak ostati dosljedni slatkarijama, a čitatelje očekuje dosta novosti kad je u pitanju ono na što je većina slaba – slatko!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 06:51