
"Male tajne velikih majstora kuhinje" - kultna kulinarska emisija, koje se većina vrlo dobro sjeća, emitirana je od 1974. do 1991. u udarnom terminu. Emitirano je preko tisuću epizoda, a glavna zvijezda uz Olivera Mlakara bio je legendarni kuhar Stevo Karapandža.
Najviše ga pamtimo iz legendarne uvodne špice s Oliverom Mlakarom:
Stevo Karapandža je u domove mnogih unio radost kuhanja jednostavnim receptima, a danas je u mirovini, živi u Lovranu.
Kako piše magazin.hrt i dalje je aktivan - savjetuje kolege koji vode restorane, ali je aktivan i u Svjetskoj kulinarskoj organizaciji, ima licencu međunarodnog suca i zahvaljujući njoj puno putuje.
Prisjećajući se kultnog kulinarskog showa, Stevo danas kaže kako tamo nisu samo reklamirali Vegetu, kako je to mnogima ostalo u sjećanju:
- Pripremali smo jednostavne recepte, da ih svaka domaćica može za tih pet minuta zapisati, vidjeti. I da shvati recept. Obraćali smo pažnju i na izgled tanjura, dekoraciju i na izgled stola. Bila je to jedna vrlo lijepa priča za navečer, da svaka domaćica može nešto i naučiti i praktično vidjeti, rekao je gostujući u emisiji HTV-a Kod nas doma.
Vremena su se promijenila. Što kaže o kulinarskoj sceni onda i danas?
- Ukusi su se promijenili, primjerice po pitanju začina. U ono doba praktički nismo ni znali za kurkumu ili curry. Svima tumačim, danas jedna obljubljena juha od buče, u moje doba ona se uopće nije kuhala. Nije bila tako poznata kao primjerice u Švicarskoj. I standard kod ljudi je porastao, svima je sve dostupno, ljudi puno putuju. Danas u Zagrebu imate i kineskih i talijanskih i libanonskih restorana, prenosi Karapadžu magazin.hrt. .
Imao je priliku kuhati za slavne osobe, a jedna od njih je Frank Sinatra.
- Uzeo sam neplaćeni dopust od godinu dana i otišao raditi u londonski Savoy hotel – za mene je bilo pojam raditi tamo. Petkom je, u mom odjelu, bio običaj da kuhari jedu paštu. To je uglavnom bio bolognese, i jednom sam pitao šefa da ja napravim te špagete, a on je jedva dočekao, ispričao je kuhar.
Za njegov ukusni bolognese brzo se pročulo i izvan kuhinje, pa je upravo to jelo posluženo slavnom Sinatri kada je boravio u hotelu kao gost.
Za Jamieja Olivera, Stevo Karapandža kaže da je odličan kuhar, no ima jednu malu zamjerku:
- Ja sam po horoskopu djevica – kod mene mora biti sve čisto. A Jamie ima pohabanu dasku i plehove, to mu malo zamjeram, ta neurednost me smeta kaže kroz smijeh.
Osim urednosti, vrlo je oprezan i kad se radi o količini začina – njegov postulat je da kuha s maksimalno tri.
U svojoj karijeri Stevo Karapandža je ostvario velike kulinarske ambicije – ovaj gastronomski vitez nositelj je tridesetak medalja, a ni Michelinove zvjezdice nisu mu strane.
Neko vrijeme živio je u Švicarskoj gdje je imao i svoj restoran "Sonne".
Video razgovora sa Stevom pogledajte OVDJE.