
Sada kada smo potrošili sve zalihe brašna, praška za pecivo i kvasca vrijeme je za neke nove deserte. Dolaskom toplijih dana na umu nam je samo - sladoled.
U potrazi za receptom za 'kućnom verzijom' sladoleda naišli smo na prijedlog iz kuharice Clean Paleo Family za koji vam neće trebati nikakva posebna aparatura. K tome, sladoled je jednostavan za napraviti, a zbog svojih sastojaka prikladan je za veganski i keto način prehrane.
Pa ako vam je smočnici ostalo još nešto kokosova mlijeka, sada je pravo vrijeme da ga iskoristite.
Sastojci koji će vam trebati za ovaj sladoled su sljedeći:
- jedna mahuna vanilije
- dvije limenke kokosova mlijeka (obično sadrže 400 ml)
- pola šalice prirodnog zaslađivača (sirup od datulje, agave ili javora)
- jedna žličica čistog ekstrakta vanilije
- jedna žličica brašna od tapioke ( za keto verziju koristite 1/8 žličice ksantan gume ili jednu i pol žličicu želatine)
Priprema je jednostavna i brza:
Na dasci za rezanje pomoću oštrog noža razrežite mahunu vanilije te izvadite zrnca po dužini. Sjeme vanilije prebacite u blender te dodajte kokosovo mlijeko, zaslađivač, ekstrakt vanilije i tapioku. Miješajte na umjerenoj brzini dok ne dobijete glatku i kompaktnu smjesu.
Tekuću smjesu za sladoled prebacite u plastičnu posudu s poklopcem te odložite u zamrzivač na pet do šest sati. Tijekom tog razdoblja nekoliko puta promiješajte sladoled žlicom, a prije posluživanja ostavite sladoled da pet do deset minuta bude na sobnoj temperaturi.