StoryEditor
HranaMAJSTOR I MAGISTAR

‘Imate vrhunske pelinkovce, ali nedovoljno brendirane, zašto gurate strani džin?!‘: Poljak Misha Lewicki živi u Splitu i radi važne stvari za nas

16. srpnja 2020. - 14:37
Mishina djevojka je iz Stobreča i studira matematiku, a on je magistar ruske književnostiJoško Šupić/Hanza Media

U Splitu prijavljen stalni boravak ima oko 1300 Poljaka. Do toga zanimljivog podatka došli smo zahvaljujući jednom od njih, 30-godišnjaku imenom Misha Lewicki, rodom iz sela Przlylegowa blizu grada Wroclawa.

Misha je nedavno iskoristio svoje građansko pravo da kao državljanin Poljske iz iseljeništva glasuje na tamošnjim predsjedničkim izborima, i to u prostorijama Poljskog konzulata u središtu Splita, grada koji mu je dom zadnjih nekoliko godina.

Kao što je i pristojno, nismo ga pitali za koga je na izborima glasovao, no politička slika Poljske Hrvatima ionako nije odveć zanimljiva. U ovoj priči više ćemo govoriti o Mishinim omiljenim piscima i, iznad svega, o njegovu omiljenom piću.

Misha je, naime, svojevrsni sommelier za – pelinkovac. Štoviše, mladi Poljak je utemeljitelj jedinoga Međunarodnog festivala pelinkovca na svijetu (!), koji će svoje drugo izdanje doživjeti na otoku Hvaru početkom kolovoza.

Datum je inače zbog korone izmješten iz lipnja u kolovoz, no ohrabrujuće je što je događaj, unatoč koroni, narastao do dvostruko većega nego lani!

Tako će se ove godine predstaviti čak dvadeset različitih proizvođača "pelina" iz pet zemalja: Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH te, dakako, iz Poljske.

Pisci i piće

Misha zasad ne strahuje od otkazivanja, s puno elana obavlja i svoj drugi posao, barem onoliko koliko u ovim turistički tankim tjednima ima potražnje: spravlja vrhunske koktele, najviše na bazi pelinkovca.

Pripremajući se za susret s Mishom, računali smo s tim da ćemo razgovarati s darovitim mladim poduzetnikom i barmenom, no nismo ni slutili da ćemo razgovarati s vjerojatno jednim od najobrazovanijih koktel-majstora na svijetu.

Naime, protagonist ove priče je po formalnom obrazovanju magistar ruske književnosti!

– Nakon osnovne škole "Ivan Pavao Drugi" u mom rodnom selu u Poljskoj, školovanje sam nastavio u gradu Wroclawu. A nakon srednje škole slučajno sam otišao na putovanje transsibirskom željeznicom, ali ne na relaciji Moskva – Peking, nego drugim ogrankom pruge, Moskva – Vladivostok.

To je grad na samoj granici s Korejom, putovanje je u jednom pravcu trajalo tjedan dana. Tako sam od tri tjedna svoga prvog boravka u Rusiji dva proveo u vlaku. Nakon toga izabrao sam studiranje o ruskim piscima, a za diplomski (magistarski) rad temu "Alkohol u ruskoj literaturi" – s osmijehom se prisjeća Misha, bistar dečko i zaljubljenik u knjige, ali i alkohol.

No, u potonje samo na znanstvenoj, istraživačkoj razini...

image
Mladi Poljak je utemeljitelj jedinoga Međunarodnog festivala pelinkovca na svijetu, koji će drugo izdanje doživjeti na Hvaru početkom kolovoza
Joško Šupić/Hanza Media


Magisterij je Misha šest mjeseci pripremao u Sibiru, u studentskom domu u gradu Tomsku. Tijekom studiranja u dušu je upoznao velikane poput Čehova i Bulgakova (oni su mu najdraži), ali i Tolstoja, Dostojevskog...

– Mnogi pisci imali su problem s alkoholom, i ne samo klasični Rusi; Jack London napisao je knjigu o svom uživanju alkohola, a čašica nije bila strana ni Orwellu, Hemigwayu... A eto, nekako je i mene snašao alkohol, ali na lijepi način – na vrlo dobrom hrvatskom veli mladi Poljak.

Lewicki nije nikad radio kao profesor. Njegov nemirni duh nakon studija vodio ga je na putešestvije diljem Europe, a obavljao je razne poslove daleko ispod stručne spreme koju ima: bio je konobar i perač posuđa u Londonu, sakupljao je masline na jugu Španjolske, zarađivao za život kao plažni prodavač na Ibizi, vraćao se malo i u Poljsku i opet odlazio u Rusiju.

A onda je na Ibizi upoznao glasovitoga koktel-majstora iz Londona, s njim se sprijateljio, a ovaj mu je postao mentor. Tako je uz najboljega mladi i radoznali, marljivi Misha naučio spravljati koktele, a nakon nekog vremena mentor je s obitelji došao živjeti u Stari Grad na Hvaru. I Misha s njima.

– Bilo je to prije četiri godine, najprije sam hvarsku zimu proveo u – Splitu, radeći u jednom restoranu u centru. Zatim sam opet bio u Londonu, pa se vratio na Hvar, gdje sam potom otvorio firmu. Kako bih prezimio, počeo sam organizirati evente i osmislio ovaj festival.

Među ostalim, u poslu barmena otkrio sam pelinkovac, za mene najbolje piće. U njemu imate sve: ljekovite trave, aromu, razne razine šećera i – alkohol.

U Grčkoj je popularna rakija s anisom, a u Hrvatskoj imate predivan, vrhunski pelinkovac nekoliko proizvođača; svi su zbilja jako dobri, ali nedovoljno prepoznati i brendirani.

image
Joško Šupić/Hanza Media


Nevjerojatno je da se u prvi plan gura strani džin pored vrhunskoga, domaćeg pelinkovca, koji je jako zahvalan i za razne koktele!

Jedan kojega sam osobno osmislio zove se "pelihito" i na bazi je poznatijeg "mohita", ali umjesto ruma tu je... znate već – osmjehuje se simpatični Misha.

U svojoj tridesetoj, čini se, malko se primirio i ukotvio, a u Hrvatskoj je pronašao i ljubav.

Cura matematičarka

– Sad mi je službena adresa u Splitu, često idem raditi na Hvar, a cura mi je iz Stobreča! Ona radi sa mnom, ali ne kao koktel-majstorica, nego vodi papire! Studira matematiku i bolja je s brojkama nego ja, meni je draže kreirati mješavine pića i čitati knjige – povjerava mladić.

Danas Misha, umjesto ruskih pisaca, više čita priručnike o koktelima, za pelinkovac se specijalizirao kao pravi majstor, a voli i popiti dobro piće. Ipak, ne običava se opijati.

– Probam i po dvadesetak i više pelinkovaca dnevno, ali ne popijem sve! Pa isto rade i sommelieri za vino, kušači maslinova ulja i tako dalje, a opet se nikad ne "predoziraju".

Pelinkovac je najbolji izbor, što se mene tiče. Među barmenima je, želim reći i to, cijenjen koktel "negron" na bazi džina, vermuta i camparija, a zapravo sve te okuse nekako najbolje u jednom dočarava pelinkovac, koji mi je dakako omiljeno piće.

Volim popiti i dobar šampanjac, konjak, pa i pivo. Karlovačko – namiguje Misha Lewicki, Poljak, profesor, pelinkovac-maher.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 05:55