
Kada temperature porastu iznad 30 stupnjeva, bacamo se na kauč ispod klime i gubimo volju za kuhanjem.
Kad se tome doda činjenica da smo u uredu i da radimo do kasno, te da nemamo "blagog pojma" što bismo spremili kad se vratimo kući, a da bude brzo i ukusno, spasonosni prijedlozi, poput ovih iz Dobre hrane, zaista dobro dođu.
Donosimo vam tri recepta za tri jela, koja su gotova za pola sata.
Šurlice s jajima, feta sirom i slanutkom
Sastojci:
250 g tjestenine (sa šparogama, po želji)
150 g feta sira
100 g konzerviranog slanutka
2 tvrdo kuhana jajeta
3 kivija (može i bez)
sol
papar
bučino ulje
jabučni ocat
Priprema:
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju u puno uzavrele i posoljene vode. Rupičastom žlicom tijesto izvadite u posudu, dodajte žlicu maslinova ulja, promiješajte i pustite da se ohladi. Jaja skuhajte i ohladite.
Ohlađenu tjesteninu stavite u veću zdjelu, dodajte slanutak i promiješajte. Kivi narežite na manje komade i dodajte tjestenini, isto učinite s tvrdo kuhanim jajima.
Dodajte feta sir natrgan na manje komade i začine pa sve sjedinite laganim miješanjem. Odmah poslužite.
Salata s tunom i krumpirom
Sastojci:
1-2 konzerve tune (ili neke druge ribe prema želji)
4-6 krumpira
3 mlada luka
1 žlica kapara
1 avokado
1 konzerva slanutka
1 čašica grčkog jogurta
5 kiselih krastavaca
0,5 žličice senfa
1,5 limun
Sol i papar
Začinsko bilje prema želji
Maslinovo ulje
Priprema:
Krumpir najprije skuhajte u ljusci, očistite pa ga prstima usitnite i ubacite u zdjelu. Dodajte tunu, sjeckani mladi luk i slanutak. Promiješajte. Dodajte i avokado te kapare.
Prema želji, dodati možete i malo inćuna koje ste nožem pretvorili u pastu. Dodajte sol i papar i dobro promiješajte.
U zdjelu ubacite i sitno sjeckane kisele krastavce. U grčki umak dodajte malo maslinova ulja, začinsko bilje prema želji, limunov sok, senf, sol i papar.
Dobro promiješajte i dodajte u salatu. Sve zajedno dobro povežite, ohladite i poslužite. Po vrhu možete naribati i malo limunove korice. (Lidija Lončarić)
Rižot s tikvicama (može i s kozicama)
Sastojci:
1 mala šalica riže po osobi
2 manje tikvice ili 1 veća
1 dcl bijelog vina
riblji temeljac
češnjak
luk (mladi luk)
maslinovo ulje
sol i papar
500 g kozica
Postupak:
Izdinstajte dosta češnjaka (bar 3 češnja), ali i kapule. Možete koristiti i ljetnu ljubičastu. Ubacite rižu i lagano je miješajte dok ne postane staklasta, zatim podlijte s 2 dcl bijelog vina. Kad vino ispari, nastavite dolijevati temeljac.
Ubacite kozice, a kad je riža gotova, dodajte naribanu tikvicu uz stalno miješanje. Dodajte dobar komad maslaca i parmezana, dobro promiješajte i poslužite toplo.