StoryEditor
HranaSPAS U ZADNJI ČAS

Hvata vas panika jer do kasno radite, a kod kuće nema ničega za ručak? Donosimo 3 super brza recepta, jela su gotova za pola sata, a još su preukusna i ne debljaju

Piše Mozaik SD
29. lipnja 2022. - 13:05

Kada temperature porastu iznad 30 stupnjeva, bacamo se na kauč ispod klime i gubimo volju za kuhanjem.

Kad se tome doda činjenica da smo u uredu i da radimo do kasno, te da nemamo "blagog pojma" što bismo spremili kad se vratimo kući, a da bude brzo i ukusno, spasonosni prijedlozi, poput ovih iz Dobre hrane, zaista dobro dođu.

Donosimo vam tri recepta za tri jela, koja su gotova za pola sata.


Šurlice s jajima, feta sirom i slanutkom


Sastojci:

250 g tjestenine (sa šparogama, po želji)

150 g feta sira

100 g konzerviranog slanutka

2 tvrdo kuhana jajeta

3 kivija (može i bez)

sol

papar

bučino ulje

jabučni ocat

 

Priprema:

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju u puno uzavrele i posoljene vode. Rupičastom žlicom tijesto izvadite u posudu, dodajte žlicu maslinova ulja, promiješajte i pustite da se ohladi. Jaja skuhajte i ohladite.

Ohlađenu tjesteninu stavite u veću zdjelu, dodajte slanutak i promiješajte. Kivi narežite na manje komade i dodajte tjestenini, isto učinite s tvrdo kuhanim jajima.

Dodajte feta sir natrgan na manje komade i začine pa sve sjedinite laganim miješanjem. Odmah poslužite.


Salata s tunom i krumpirom


Sastojci:

1-2 konzerve tune (ili neke druge ribe prema želji)

4-6 krumpira

3 mlada luka

1 žlica kapara

1 avokado

1 konzerva slanutka

1 čašica grčkog jogurta

5 kiselih krastavaca

0,5 žličice senfa

1,5 limun

Sol i papar

Začinsko bilje prema želji

Maslinovo ulje

image

Salata s tunom i krumpirom
 

Lidija Lončarić


Priprema:

Krumpir najprije skuhajte u ljusci, očistite pa ga prstima usitnite i ubacite u zdjelu. Dodajte tunu, sjeckani mladi luk i slanutak. Promiješajte. Dodajte i avokado te kapare.

Prema želji, dodati možete i malo inćuna koje ste nožem pretvorili u pastu. Dodajte sol i papar i dobro promiješajte.

U zdjelu ubacite i sitno sjeckane kisele krastavce. U grčki umak dodajte malo maslinova ulja, začinsko bilje prema želji, limunov sok, senf, sol i papar.

Dobro promiješajte i dodajte u salatu. Sve zajedno dobro povežite, ohladite i poslužite. Po vrhu možete naribati i malo limunove korice. (Lidija Lončarić)

 

Rižot s tikvicama (može i s kozicama)


Sastojci:

1 mala šalica riže po osobi

2 manje tikvice ili 1 veća

1 dcl bijelog vina

riblji temeljac

češnjak

luk (mladi luk)

maslinovo ulje

sol i papar

500 g kozica

image

Rižot s tikvicama (može i s kozicama)

Marko Miščević/Cropix


Postupak:

Izdinstajte dosta češnjaka (bar 3 češnja), ali i kapule. Možete koristiti i ljetnu ljubičastu. Ubacite rižu i lagano je miješajte dok ne postane staklasta, zatim podlijte s 2 dcl bijelog vina. Kad vino ispari, nastavite dolijevati temeljac.

Ubacite kozice, a kad je riža gotova, dodajte naribanu tikvicu uz stalno miješanje. Dodajte dobar komad maslaca i parmezana, dobro promiješajte i poslužite toplo.

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2022 13:08