StoryEditor
HranaVOLI PAPATI

Hrvatica Nađa preselila se u Beograd i ne može odoljeti jednom srpskom specijalitetu: ‘Volimo se strasno i nikad je ne bih prevarila s burgerom‘; Možete li pogoditi o kojem jelu je riječ?

Piše M.P.
17. siječnja 2022. - 19:56
Nađa Irena Fišić; iza mog ugla ima jedan djedica koji pravi pljeskavicu od koje se može ozdravitiPRIVATNI ALBUM

Nađa Irena Fišić zagrebačka novinarka s više od 20 godina iskustva u medijima se nakon Azije i  Balija skučila u srpskoj prijestolnici. U Beogradu sad već živi nešto više od godinu i dana i svakog tjedna na portalu zadovoljna.nova.rs piše o svojim dojmovima na grad, ljude, način života i običajima. Nedavno se je osvrnula na beogradsku hranu, preciznije na njihove poznate pljeskavice za koje tvrdi da liječe dušu.

Sve pljeskavice svijeta se mogu sakriti pred ovim pljeskavicama. Ona “najgora” iz nekog fast fooda je bolja od svih ostalih u svim dijelovima svijeta. U Zagrebu su pljeskavice ionako najbolje kod nekog Koste ili Vlade iz Leskovca i glas se prenosi kao vjetar gdje treba ići jesti. Ovdje nećete pogriješiti ako sjednete bilo gdje na pljeskavicu. Sigurna sam da svatko ima svog favorita. Tako iza mog ugla ima jedan djedica koji pravi pljeskavicu od koje se može ozdraviti. Doslovno liječi dušu. Djed ima ogroman promet i uvijek je gužva, zato je kod njega uvijek red. Imaš četiri veličine i četiri priloga. Ako mu slučajno tražiš majonezu ili ne daj Bože kečap – protjeran si, slikovito je opisala Zagrepčanka i dodala da je djed s pljeskavicama u Beogradu 'institucija' i opasni 'šmeker'. Novinarka piše da su odmah iza ugla i najbolji burgeri u gradu, samo par koraka dalje, ali pljeskavica i ona se vole javno i strasno. -Nikada je ne bih varala s burgerom, kratko i jasno će.

Nije preskočila ni 'tajni sastojak luk, odnosno savršeno sitno rezani luk kojeg hvali na sva zvona.

-Ovdje je riječ o čarobnom sastojku bez kojih pljeskavica i ćevapi nisu to što jesu. Živo me zanima tko je prvi proširio trend u Beogradu da se luk sjecka na toliko sitne komadiće da ga možeš jesti žličicom za kavu. Tko to sjecka, kakve su to mašine, što je to? Ja se uvijek prvo divim tolikom trudu, pa se ganem i skoro mi krenu suze, pa ga tek onda pobožno trpam u usta, veli Nađa koja se u svome tekstu osvrnula i na beogradski promet koji je malo reći 'nabrijan'. Čak sedam godina u Aziji na motoru među milijardama vozila i ispušnih plinova naziva kamilicom naspram beogradske vožnje.

-Jel’ se i vi zbunite kad vam stanu u Beogradu na pješačkom? Hmmmm, nešto ne valja, vidjeli su me i nisu me pokušali pregaziti. Možda da ipak pričekam. Promet je ovdje toliko nabrijan da je čudo kako se svi ne poubijaju. Jasno mi je da je grad velik, da se svima žuri, da infrastruktura nije baš nešto najbolja na svijetu…Ali svi su baš jako ljuti u prometu, laki na živcima, teški na kočnicama. I oni najpitomiji u automobilima se pretvaraju u zvijeri. Ima recimo jedan semafor tu dolje na križanju Cvijićeve i Takovske – dvije dosta nabrijane ulice – s gomilom događanja svaki dan. Zeleno za pješake na tom slavnom semaforu pali se sekundu – ali sekundu – poslije zelenog za vozače. Točno skužim one nevine, kojima je ovo prvi put da prelaze ovdje. Zakorače bezbrižno, koračaju hrabro, pjevuše ispod glasa. Ni ne sluteći da automobili u toj jednoj sekundi gaze sve pred sobom. Stres mi je kad samo mislim o tom semaforu, opisala je Nađa Irena Fišić toliko slikovito promet u Beogradu da smo ga itekako mogli zamisliti u svojoj glavi. Kroz smijeh se prisjetila i toga da je  kad se tek doselila beogradske ulice planirala obilaziti na jednoj staroj Vespi.

-Da li sam bila normalna? Bicikl? Ne znam kako ga je moguće voziti igdje osim na ravnom Novom Beogradu. Gdje ima i nekih biciklističkih staza. Vespa i bicikl su mi ovdje i dalje utopija. Živim u nadi da ću na proljeće možda biti hrabrija za beogradski promet. Ili ljuća, napisala je na kraju teksta objavljenog na portalu zadovoljna.nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2022 10:33