StoryEditorOCM
HranaNIJE LIMUN!

Dok se voćna salata hladi u frižideru, voće u zdjeli potamni i neugodno vam je servirati je gostima? Donosimo male trikove kako će vam izgledati kao iz časopisa

Piše PSD
19. kolovoza 2021. - 15:56

Domaće kruške i jabuke koje ste nabavili od lokalnog trgovca rado dajete svojoj obitelji za obrok, a ovaj put ste planirali napraviti voćnu salatu kao desert na svečanom ručku?

Jedino vas mori briga kako će voće potamnjeti jer ga trebate očistiti i posložiti prije ručka, a tridesetak minuta do konzumacije sigurno će promijeniti boju.

image
Voćna salata

Promjena boje se upravo na kruškama i jabukama najviše uočava, a do nje dolazi jer enzim u njima nakon rezanja reagira s kisikom iz zraka uzrokujući promjenu boje, ali i početak propadanja.

Svi znaju za trik s limunom: kockice voća poškrope se limunovim sokom ili bilo kojim sokom koji sadrži limunsku kiselinu jer će ona smanjiti enzimske promjene. Ali u ovom slučaju dobijete kiseli desert, koji mnogi ne vole. 

Postoje još nekoliko načina kako spriječiti promjenu boje na voću:

MED

U šalicu vode stavite dvije žličice meda i uronite voće na minutu. Med ima peptide koji sprečavaju enzime u voću da razvijaju tamne pigmente. 

SOL

Pomiješajte pola čajne žličice u 1 litri hladne vodi i uronite narezano voće na 3 do 5 minuta. Zatim voće dobro operite. Sol je prirodan konzervans i može na neko vrijeme spriječiti promjene na voću.

PLASTIČNA FOLIJA

Kratkotrajno rješenje može biti i zamatanje voća u plastičnu foliju. Za male komade voća taj način i nije primjeren, ali ako imate veće komade voće, neće pocrnjeti ako dobro prione uz foliju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 15:52