StoryEditor
Hrananeodoljiva aroma

Čudan savjet uz koji će vaši božićni keksići biti fini kao nikad prije: iz stoljećima starog recepta posudili smo najbolji trik, djelovat će vam odvratno onako na prvu, ali ne bojte se...

Piše T.S.M.
11. prosinca 2019. - 16:02
shutterstock_712052488

Jesu li vam na popisu kolačića koje se ovih blagdana spremate ispeći medenjaci, paprenjaci, speculaas ili neki njima slični, jako začinjeni keksići? Ako nisu, savjetujemo vam da se predomislite, a ako jesu, imamo za vas zanimljiv savjet, koji bi vam onako na prvu mogao zvučati čudno, čak  možda i pomalo odvratno.

 

U recept vam se nećemo dirati jer sigurnismo da imate neki koji vam je baš po guštu, no ono što biste mogli iskušati je ovaj trik. Nakon što zamijesite tijesto, ostavite ga da miruje. Ne sat dva, ne preko noći, nego da-dva. Bar. U idealnom slučaju, koji uistinu djeluje radiklano, tijesto bi trebalo počivati čak dva mjeseca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ᴋᴀʀᴏʟɪɴᴀ? (@blossomss.ss) on

Tako bar stoji u receptu za lebkuchen, starinski njemački recept za slatkiše pune meda i začina, nešto što bi moglo biti preteča gingerbread keksića, a, tko zna, možda i naših paprenjaka i medenjaka.

Premda su u tijestu jaja, smjesa se ne bi smjela pokvariti, jer razmnožavanje bakterija, tvrde optimisti - pardon, upućeni - zaustavljaju začini i med. Unatoč prvotnoj skepsi, bacili smo se u temeljitu pretragu kuharskih foruma (evo, na primjer ovdje) i blogova i pronašli sasvim pristojan broj onih koji su ovaj savjet isprobali i preživjeli. Nemojte nas tužiti ako pokvarite želudac, ali čini se da ovaj trik ipak ima smisla.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Backen macht glücklich ❤ (@backenmachtgluecklich.de) on

Možda za prvi pokušaj tijesto ne bi bilo pametno ostaviti da stoji duže od 4-5 dana i svakako ga čuvajte u hladnjaku. U eksperiment se nemojte upuštati ako recept ne sadrži izdašnu količinu meda i začina. Pripazite na znakove da se pokvarilo, poput ružnog mirisa, gadljive ljepljivosti i plijesni.

Prođe li sve dobro, rezultat bi trebali biti keksići u kojima se arome meda i začina osjećaju puno bolje nego inače, a pečeni bi se trebali održati i do mjesec dana. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 23:58