StoryEditor
HranaFLOS OLEI 2015.

Četiri dalmatinska maslinova ulja među najboljima na svijetu

Piše PSD.
17. studenog 2014. - 10:32
Evo vijesti koja će u ovoj nevoljnoj maslinarskoj godini razveseliti hrvatske maslinare i ljubitelje maslinova ulja: najnovije izdanje Flos olei, prestižnog vodiča najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta, koji uređuje talijanski znalac Marko Oreggia, ponovno je potvrdilo izvanrednu vrijednost hrvatskih maslinovih ulja.

Brojna hrvatska maslinova ulja uvrštena su u najnovije izdanje ovog prestižnog vodiča, a u “vrhu vrhova“, među najboljih 20 maslinovih ulja na svijetu jedno je hrvatsko.

To je maslinovo ulje Oio de Buščina, monosortno od sorte črnica, a proizveo ga je OPG Enio Zubin iz Istre. To ulje proglašeno je najboljim ekstra djevičanskim maslinovim uljem na svijetu u kategoriji monosortnih ulja srednje voćnosti.

Uz brojna istarska ulja, koja u svjetskom vodiču najboljih maslinovih ulja godinu za godinom drže impresivne pozicije, u vodič Flos Olei za 2015. godinu odabrana su i četiri ekstra djevičanska maslinova ulja iz Dalmacije - ono s Brača OPG-a Jadranka i Edo Majić, te tri iz Zadarske županije: O.P.G. Marin Matešić, potom maslinovo ulje Ratka Romića te maslinovo ulje O.P.G. Stojko i Božo Surać.

- Ponosan sam što je naše ulje Majić ušlo u odabir najboljih 500 maslinovih ulja na svijetu. To je ulje oblice u kome je tek malo lastovke i pinku leccina, a došlo je od maslina iz naših maslinika u Supetru. Ulje smo preradili u uljari PZ Selčanka u Selcima, gdje je perada u dvije faze, bez dodatka vode.

Ovo je potvrda izvrsnosti i bračkih i uopće dalmatinskih maslinovih ulja, ali kroz to i potvrda izvrsnosti Dalmacije kao destinacije. Istrani su svjesni vrijednosti ovakvih uspjeha i trebali bi njihovim stopama – kazao nam je Edo Majić naglašavajući da je ovaj uspjeh rezultat angažmana cijele obitelji.Maslinova ulja zadarskog maslinara Marina Matešića već su petu godinu zaredom u prestižnom vodiču Flos Olei.

“Raduje me uspjeh i ove godine. Moje maslinovo ulje koje je ove godine ušlo u odabir najboljih ulja svijeta blend je od čak 24 sorte, a nastalo je od maslina iz mojih maslinika u Diklu u Zadru i u Kozlovcu kod Benkovca”, kazao nam je Matešić.

Jednako govori i maslinar Ratko Romić iz Briševa kod Zadra, čija maslinova ulja su u prestižnom svjetskom vodiču već treću godinu.

“Uzorke ulja sam poslao na ocjenjivanje tri puta i sva tri puta su moja ulja ušla među najbolja ulja svijeta. To govori o kontiuitetu kvalitete naših maslinovih ulja. Ulje koje je ove godine ušlo u Flos Olei je kupaža 70 posto oblice te ostalih domaćih i stranih sorti, a masline su mi na prostoru Briševo-Murvica.

Šteta je što više ulja ne ide iz Dalmacije na ocjenjivanje u Rim, ali mi dalmatinski maslinari sami snosimo troškove slanja uzoraka, a istarskim maslinarima to sve financira njihova turistička zajednica i županija“, veli Ratko Romić.

A kolega mu Stojko Surać se slaže:

“Strašno mi je krivo što nas je samo ovoliko iz Dalmacije. Ja sam iz znatiželje poslao uzorke, htio sam provjeriti svoje ulje u konkurenciji sa najboljima na svijetu. I u vodič Flos Olei mi je naše ulje brenda Korona ušlo lani, a evo i ove godine i to monosortno od orkule. Dolazi iz naših stoljetnih maslinika na otoku Ižu i iz mladih maslinika iz oklice Zadra”, kaže Surać.

meri šilović, foto: paun paunović / cropix, shutterstockŽelite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 22:25