Banjamarija, banja-marija, banja Marija, pišite je kako god hoćete, ali bez nje nema dobre rožate, torte od sira, kreme od čokolade... Tko se god upustio u malo ozbiljnije kužinavanje susreo se s ovim pojmom koji se koristi za postupak zagrijavanja uz pomoć dvije posude, pri čemu je veća napunjena vodom i u izravnom je dodiru s izvorom topline. Prednost ovakvog načina zagrijavanja je u tome što se temperatura u manjoj posudi ne podiže iznad sto stupnjeva Celzija zbog čega ne dolazi do zagorijevanja i zgrušavanja.
A jeste li se ikad zapitali kako je ova korisna metoda dobila ime? Naziv banja-marija ili bain-Marie potječe od srednjovjekovnog latinskog izraza balneum (ili balineum) Mariae, što doslovno znači 'Marijina kupka', a spomenuta Marija je, vjerovali ili ne, najpoznatij...
StoryEditorOCM
Hranaintrigantna povijest
Bez banja-marije nema dobre rožate ni čokoladne kreme, ali znate li kakva se neobična priča krije iza tog naziva? Donosimo i nekoliko korisnih savjeta za njeno korištenje
12. svibnja 2019. - 19:41
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....