StoryEditorOCM
Društvena mrežaTIKTOK TRIKOVI

Savjeti na dlanu: ovo su najbolji savjeti za čišćenje s TikToka, brzi su i efikasni - a dom će vam blistati ‘kao novi‘

Piše Ana Dukić/ Živim
28. travnja 2023. - 22:54

Čišćenje je posao koji nikad ne završava, dok jedan dio svog doma očistimo, u drugom se nakupi prljavština. Baš zato većina ljudi nas traži nove, jednostavne i uzbudljive načine da svoj dom održe čistim. Ako redovito koristite društvene mreže poput TikToka ili Instagrama za savjete za čišćenje, možda ste već i naišli na neke koji su vas oduševili, piše Živim.

@distilledscience #answer to @theshinyfirefly who’s tried it? #science #edutok #dishwasherhack@Carolina Mccauley - Home Hacks ♬ The Magic School Bus Theme - Stuart Petty

Vratite sjaj svom priboru za jelo s kuglicom folije

Sigurno ste i vi otvorili svoju perilicu posuđa i uočili da je vaš pribor za jelo čist, ali ne i sjajan. Naravno, možete svaku vilicu, žlicu i nož dodatno ispolirati, ali tko ima vremena za to? Umjesto toga, tijekom sljedećeg pranja dodajte kuglicu aluminijske folije u košaru za pribor za jelo u perilici posuđa. TikTok kreator Avishe NessAiver (@distilledscience) objašnjava da dodavanjem aluminijske folije srebrno posuđe postaje čišće. Tijekom ciklusa pranja, folija oksidira deterdžent i uzrokuje ionske izmjene zbog čega deterdžent bolje djeluje. Pribor će biti kao nov!

@donniesakmad Hair dryer + Stick from plastic container - Removing sticker❓? Real ? #Fyp #LifeHack #donniesakmad #Donniesakmad21 ♬ original sound  - Donnie Sakmad 21

Uklonite naljepnice sušilom za kosu

Jeste li ikad ostavili naljepnicu na dnu predmeta jer vam je bilo teško ukloniti ju? Sigurno jeste. Možda ste si dali malo više truda i pokušali je namakati i strugati nožem, a iako ova metoda djeluje, potrebna je cijela vječnost da uklonite naljepnicu.

Evo kako možete uštedjeti vrijeme za ovaj frustrirajući zadatak, iskoristite toplinu sušila za kosu. Uključite sušilo, podesite na nisku temperaturu, udaljite 15-ak centimetara i mašite njim 30 sekundi. Ako je naljepnica malo čvršća, možete ju dodatno ukloniti krpom. Ovaj trik je djeluje na staklu, plastici i potplatama od cipela.

Jedno upozorenje: Morate biti sigurni da je predmet otporan na toplinu.

Riješite se životinjskih dlaka

Ako imate kućne ljubimce, ovaj trik vas može spasiti. Sve što vam treba je gumena rukavica za suđe. Stavite rukavicu na jednu ruku i prijeđite njome preko površine pune dlaka. Dlake će zalijepiti za rukavicu i tako ih ukloniti s površina koje želite očistiti. Jedino se nemojte iznenaditi ako vam bude trebalo nekoliko prijelaza rukom da u potpunosti očistite svoj kauč ili jastuk.

Soda bikarbona za tepih

Obožavamo miris svježe opranih tepih. Ako ga ne možete odnijeti na čišćenje, osvježite ga ovim jednostavnim trikom. Samo napunite staklenku sodom bikarbonom, dodajte oko 20 kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja i dobro protresite da se sjedini. Zatim smjesu pospite po tepihu, ostavite 10 minuta da djeluje pa usišite. Vaš dom će mirisati kao da ste upravo zapalili opuštajuću svijeću.

Napravite svoje maramice za dezinfekciju

Umjesto da kupujete dezinfekcijske maramice za jednokratnu upotrebu, napravite vlastite pomoću ručnika koje možete više puta koristiti. U staklenu posudu koja se može hermetički zatvoriti ulijte 450 ml vode, 225 ml octa, 110 ml alkohola te nekoliko kapi eteričnog ulja, ubacite male ručnike i protresite dok se ručnici ne namoče. Zatim ih koristite prema potrebi. Nikad više nećete morati u zadnji tren ići u trgovinu po maramice za čišćenje, a vaš dom će biti čist i mirišljav, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:40