StoryEditorOCM

permakultura dalmacijaMarin Kanajet: Osnovat ćemo dalmatinsku društvenu banku sjemena. Otkrio i potencijalne lokacije prvog splitskog urbanog vrta

Piše PSD
9. siječnja 2022. - 16:47

Permakultura, koncept obrađivanja zemlje u skladu s prirodom i uz što manje zagađivanja, bila je tema 29. epizode podcasta „U Zoni“.

Marin Kanajet, predsjednik udruge Permakultura Dalmacija, s Josipom Škiljom razgovarao je o permakulturnom pristupu te najavio osnivanje dalmatinske društvene banke sjemena i otkrio potencijalne lokacije prvog splitskog urbanog vrta.

- Posaditi stablo je dobro, a posaditi stablo smisleno, s nekim ciljem, je još bolje - istaknuo je Marin govoreći o nastojanjima da kroz aktivnosti udruge uvijek ponude širi kontekst.

Objašnjavajući osnovne razlike permakulturnog i konvencionalnog uzgoja upozorio je da je konvencionalni uzgoj samo naizgled jednostavniji i isplativiji. Također, pričao je o pozitivnim iskustvima održavanja edukacija u školama te je pohvalio zainteresiranost splitskih učenika za kompostiranje, sadnju i uzgajanje.

Na samom početku razgovora, prisjetio se šoka koji je doživio kada je bez ikakvog predznanja završio tečaj permakulturnog dizajniranja i proširio vidike. 

Cijeli razgovor s marinom Kanajetom možete pogledati u priloženom videu.

18. travanj 2024 07:33