StoryEditorOCM

cvijeće kao način životaUsred grada postoji pravi rajski vrt, a njegov vlasnik ponosno ističe: Uzgojio sam čak 350 vrsta, mojih biljaka ima po cijelom svijetu!

9. rujna 2017. - 11:21
Denis Bojčić u svojoj zelenoj oazi

Nakon što je punih trideset i šest godina kao djelatnik u ugostiteljstvu usluživao druge, radeći u prosjeku i po petnaest sati dnevno, 56-godišnji Splićanin Denis Bojčić je mir i spokoj pronašao u - cvijeću. Dok je radio, vikendi i praznici bili su mu apstraktni pojmovi, a zadnjih godinu i pol dana, otkad je u invalidskoj mirovini, svaki dan mu je nedjelja.

Usred Sućidra, iza kuće u kojoj živi, Denis ima mali plastenik u kojem se skriva prava zelena oaza prepuna različitih vrsta bugenvila, hibiskusa, agruma i ostalog bilja kojemu se svakodnevno nesebično posvećuje...

Iako će naš sugovornik priznati da su bugenvile njegova prva ljubav, u registru Svjetske asocijacije uzgajivača tropskih hibiskusa njegovo je ime upisano kod tridesetak novih vrsta ove biljke raskošnih cvjetova koje je sam uzgojio. Zanimljivo je da svi maju prefiks CRO, kako bi se znalo da potječu upravo iz naše zemlje.

- Prva vrsta koju sam uzgojio bila je "Zvijezda Danica", koju sam posvetio svojoj supruzi. Strastveni sam kolekcionar i do sada sam uzgojio nekih 350 vrsta. Mojih hibiskusa tako ima u Brazilu, na Karibima, u Sjevernoj Americi... Volim se igrati, jer križanjem vrsta nikada ne znate što ćete dobiti, to iščekivanje uvijek ima posebnu čar. Jest da se za dobiti sjeme moraš pomučiti kad se posadi, ali ništa ne može zamijeniti onaj ushit i iznenađenje kada se konačno dobije nova vrsta - kazuje nam Bojčić, jedini hrvatski uzgajivač, kolekcionar i hibridizer tropskih hibiskusa, ponosan na svoje vrste kojima je dao zanimljiva imena - Zdenac ljubavi, High Christie, Monada...



Nekadašnji hobi uzgajanja cvijeća, kojemu se naš Denis nije mogao u potpunosti posvetiti zbog prirode posla koji je radio, danas mu je postao način života, tako da u svom zelenom carstvu sada provodi sve svoje slobodno vrijeme.

- Napokon sam pronašao svoj mir, poznato je da zemlja opušta. Ovo je moja antistres terapija, moj lijek kada se zasitim svega, ljudi, problema... Tu pronalazim sebe - veli nam Denis, koji svoja iskustva rado dijeli s ostalim zaljubljenicima u biljke diljem zemaljske kugle.

Preko Facebooka je, kaže, u vezi sa cijelim svijetom, gdje ga u tim krugovima itekako dobro poznaju.

Kada kažemo da je bugenvila njegova prva ljubav među cvijećem, onda svakako moramo spomenuti kako ona traje duže od četiri desetljeća. Prvu je zasadio kada je imao tek petnaest godina i ta fascinacija ljepotom ove biljke traje i danas. I ne samo da traje, nego možemo slobodno reći da je otišla i korak dalje jer je do danas uspio stvoriti više od sto različitih varijeteta ove biljke, i to kalemljenjem nekoliko desetaka vrsta na jednom drvetu.

Pokazuje nam baš svoju tzv. multibugenvilu, na kojoj je uspio nakalemiti čak 25 različitih vrsta! Možemo samo zamisliti kakva će to biti eksplozija boja kada budu u punom cvatu, budući da smo ga posjetili u doba godine nisu u bujnom cvatu.

Plastenik mu je pun navrtaja iz kojih će izniknuti unikatne biljke, a svakoj će Denis posvetiti punu pažnju, jer, kako kaže, biljka je kao malo dijete - morate se prema njoj odnositi s ljubavlju, svaki dan je treba taknuti, pogledati...

Naš će ljubazni domaćin, kako nam je kazao, do idućeg proljeća imati između dvadeset i trideset kultivara bugenvile, a do sada je već stvorio više od sto različitih varijeteta.



Životni vijek ove prekrasne biljke je sto godina, što znači kada je jednom posadite, velika je vjerojatnost da će vas nadživjeti i ostati "u dotu" vašim potomcima.

- Kada sam kao mladić zasadio prvu bugenvilu, one su tada bile rijetke, no s vremenom su se "primile", tako da danas krase mnoge balkone po Dalmaciji. Kod nas je najrasprostranjenija bugenvila glabra formoza, koja se pokazala najotpornijom za naše podneblje. Ima jaki žilni sistem, nema nametnika, jednostavna je za uzgoj, a jedino što joj smeta je ekstremni led. Nažalost, prošle zime kad su bile ekstremne temperature stradala mi je najveća bugenvila koja je prekrivala cijeli balkon, stara četrdeset godina. No, dobra je vijest da će se obnoviti već za godinu dana - priča nam Denis, kojemu je želja uzgojiti vlastitu sortu bugenvile kao što već radi s tropskim hibiskusom, a da ima više prostora i mogućnosti, imao bi i vlastiti botanički vrt.

I agrumi su Denisova ljubav, tako da u svom plasteniku kalemi sve vrste do kojih može doći. Pokazuje nam drvo na kojemu je "dom" pronašlo njih deset. Njegov nekadašnji vrt iza kuće koji je natkrio u plastenik postao je prava zelena riznica neprocjenjive vrijednosti, u kojoj sve buja od života.

Na svakom koraku vidi se trud i briga domaćina koji konačno može u potpunosti ispuniti svoje dugogodišnje želje u pitanju uzgoja biljaka, za koje nikada dok je radio nije imao dovoljno vremena.

Sada se kotač vremena okrenuo u njegovu korist.

Denisovi savjeti

Za sve one koje je Denis Bojčić možda inspirirao da se i sami počnu baviti uzgojem bugenvile, evo nekoliko njegovih savjeta:
- preporučuje se duboka sadnja, deset do petnaest centimetara dublje nego što je bio pitar u kojem je rasla
- klasična bugenvila preferira južnu stranu zaklonjenu od bure
- bugenvila formoza voli alkalna, a ne kisela tla
- reže se krajem veljače ili početkom ožujka, jer nosi cvjetove na mladim granama, što nije slučaj s ostalim vrstama
- granama treba potpora pa je treba vezati
- bugenvila se razmnožava poluzrelim reznicama, a idealna je temperatura od 20 stupnjeva Celzijevih
- iako ima bodlje, bez problema se mogu otkinuti, biljci to ne smeta

 

05. svibanj 2024 16:12